Business news from Ukraine

Інвестгрупа Dragon Capital переглянула прогноз курсу на кінець року – з 39,0 грн/$1 до 42,0 грн/$1

28 Травня , 2024  

Інвестиційна група Dragon Capital переглянула прогноз середньорічного курсу гривні у 2024 році з 37,3 грн/$1 до 40 грн/$1, а курс на кінець року – з 39,0 грн/$1 до 42,0 грн/$1, проте зберегла прогноз зростання ВВП на рівні 4,0%.

“Ми очікуємо, що гривня продовжить контрольовано слабшати щодо долара США. Ми переглянули прогноз у зв’язку зі зміною підходів Нацбанку до управління валютним курсом на початку 2024 року”, – ідеться в прес-релізі групи у вівторок.

Згідно з оновленими оцінками Dragon Capital, зовнішня фінансова підтримка бюджету України партнерами цього року становитиме $37 млрд і підтримуватиме стійкість економіки.

“Хоча схвалення пакетів підтримки істотно затрималося, а загальна сума фінансування буде дещо меншою, ніж ми розраховували ($40 млрд), цих коштів буде достатньо, щоб утримати резерви НБУ на поточних рекордних рівнях близько поточних рекордних $43 млрд (колишній прогноз – $45 млрд) і профінансувати дефіцит бюджету без емісійного фінансування”, – зазначено в релізі.

Проте, додає інвестгрупа, ситуація з бюджетом залишається напруженою і потребуватиме мобілізації внутрішніх ресурсів. Закон про державний бюджет на 2024 рік потребує суттєвого перегляду, оскільки закладених у ньому видатків на оборону і безпеку явно недостатньо для адекватного фінансування армії протягом усього року.

“Також оновлений закон має враховувати вплив від посилення мобілізації, що, за нашими розрахунками, обійдеться бюджету всіх рівнів у $1,5-2,0 млрд (з урахуванням опосередкованого впливу на доходи). Загалом військові витрати загального фонду держбюджету необхідно буде збільшити принаймні на $9 млрд, щоб утримати їх на рівні минулого року”, – вважають у Dragon Capital.

Водночас, на думку компанії, це збільшення можна буде частково профінансувати скороченням невійськових видатків (наприклад, на обслуговування зовнішнього комерційного боргу після його реструктуризації) і додатковими доходами (податок на несподівані доходи банків, збільшення трансферту від НБУ, підвищення ставок акцизу на паливо).

Загалом, за очікуваннями інвестгрупи, уряду вдасться незначно скоротити дефіцит бюджету сектору державного управління цьогоріч до близько 1,6 трлн грн із 1,7 трлн грн торік (без урахування грантів) завдяки органічному збільшенню податкових надходжень від зростання економіки, додатковим заходам із наповнення дохідної частини бюджету та стриманому підходу до необроборонних видатків.

“Ослаблення курсу гривні не матиме вирішального впливу на динаміку дефіциту бюджету, адже частина військових видатків спрямовується на закупівлю імпортних товарів і компенсує податкові надходження, що залежать від курсу гривні. Однак слабша гривня допомагає знизити потреби у фінансуванні дефіциту бюджету внутрішніми запозиченнями, адже збільшує гривневий еквівалент міжнародної допомоги”, – наголошується в пресрелізі.

Водночас перегляд прогнозу курсу призвів до зниження оцінок номінального ВВП України цьогоріч до $190 млрд з $201 млрд і збільшення прогнозу держборгу на кінець року з 85% ВВП до 92% ВВП, хоча в абсолютних показниках прогноз підвищено незначно – з $164 млрд до $166 млрд.

У Dragon Capital припускають, що НБУ змінюватиме підходи до управління курсом відповідно до власної оцінки балансу ризиків для фінансової стабільності. Водночас рекордний рівень міжнародних резервів дасть змогу центробанку і далі утримувати ситуацію на валютному ринку під контролем і уникнути неконтрольованої девальвації за умови, що внутрішня економічна політика буде спрямована на збереження макроекономічної стабільності, а міжнародні партнери й надалі надаватимуть фінансову підтримку в мінімально необхідних обсягах, підкреслили в інвестгрупі.

З огляду на сповільнення інфляції та стабільні інфляційні очікування, помірна девальвація не несе ризиків для макрофінансової стабільності, проте підтримує конкурентоспроможність експорту, допомагає бюджету через зменшення потреб у фінансуванні та дає змогу знизити втрати резервів від первинних ефектів валютної лібералізації, вважають у Dragon Capital.

“Ми очікуємо, що НБУ виважено підходитиме до визначення подальшої динаміки курсу гривні, адже в умовах війни настрої населення залишаються вразливими, а визначити рівноважний рівень курсу стандартними методами навряд чи можливо з огляду на специфіку структури платіжного балансу, зумовлену війною”, – ідеться в пресрелізі.

Згідно з ним, прогноз інфляції у 2024 році поліпшено з 8% до 7,6%, а облікової ставки на кінець року – знижено до 13% з 15%.

В інвестгрупі пояснили збереження прогнозу збільшення ВВП у 2024 році на 4,0% відновленням експорту морськими портами та розвитком ВПК, які будуть основними драйверами економічного зростання цього року та переважать негативний вплив від посилення мобілізації та дефіциту електроенергії за припущення, що влада зможе організувати мобілізацію так, щоб обмежити негативний вплив на бізнес.

“За нашими оцінками, за збереження наявних потужностей енергосистеми та з урахуванням поточних можливостей імпорту, дефіцит електроенергії буде досить помірним влітку та восени, що дасть змогу підприємствам більшості галузей підтримувати обсяги виробництва на рівнях, близьких до поточних, а отже, збільшити їх порівняно з 2023 роком”, – вважають в інвестгрупі. Зростання буде особливо відчутним у секторах, діяльність яких була пригнічена через відсутність морського експорту, а саме – у виробництві руди, металургії, вантажоперевезеннях, додали в Dragon Capital.

Компанія також прогнозує, що завдяки відновленню роботи морських портів і більшому, ніж очікувалося, сільськогосподарському врожаю торік, експорт основних видів товарів цьогоріч зросте на 35% – до 109 млн тонн, що допоможе втримати зовнішньоторговельний дефіцит від подальшого розширення (його оцінку знижено до $29,0 млрд із $32,9 млрд), незважаючи на зростання імпорту та зниження світових цін на сільгосппродукцію.

, ,