Business news from Ukraine

“Кернел” наростив переробку соняшнику на 10%

29 Травня , 2024  

“Кернел”, один із найбільших українських агрохолдингів, у третьому кварталі 2024 фінансового року (ФР, липень 2023-червень 2024 року) переробив 816 тис. тонн насіння соняшнику, що на 10% більше порівняно з аналогічним періодом минулого фінроку і відповідає показникам попереднього кварталу.

“Наприкінці лютого група розпочала введення в експлуатацію стартап-ініціативи на новому заводі з переробки олійних культур, розташованому на заході України, який здійснив віджимання 24 тис. тонн за звітний період. На момент публікації цього звіту підприємство виходить на повну виробничу потужність”, – наголошується у звіті компанії на Варшавській фондовій біржі в середу.

За інформацією агрохолдингу, два заводи “Кернела” з переробки олійних культур у Харківській області не працюють через близькість до російського кордону і зони бойових дій. Активи продовжують піддаватися регулярним атакам і зазнають серйозних збитків. Один із цих заводів наразі перебуває в аварійному стані через знаходження в епіцентрі військових дій. Обидва активи були повністю знецінені ще 2022 року.

Водночас продажі соняшникової олії в січні-березні 2024 року зросли на 40% порівняно з аналогічним періодом 2023 року та сягнули 382 тис. тонн, що загалом склало 1 090 тис. тонн за дев’ять місяців 2024 фінансового року, що на 33% більше, ніж роком раніше.

Реалізація бутильованої соняшникової олії склала 5% загального обсягу продажів (19 тис. тонн) у третьому кварталі 2024 фінансового року.

Хоча рентабельність продажів була відносно стабільною в третьому кварталі 2024 фінансового року, порівняно з попереднім кварталом, EBITDA за тонну реалізованої олії знизилася на 36% – до $131, оскільки прибуток за попередній квартал було перевищено за рахунок одноразової виплати страхового платежу, спричиненого матеріальною шкодою та перервою в роботі виробництва.

У результаті EBITDA сегмента “Соняшникова олія” в третьому кварталі 2024 фінансового року знизилася на 34% – до $50 млн за дев’ять місяців, що закінчилися 31 березня 2024 року.

Сегмент “Переробка олійних культур” приніс агрохолдингу $184 млн EBITDA, що на 16% менше, ніж роком раніше.

“Кернел” станом на 31 березня 2024 року мав відносно хороше забезпечення сировиною соняшнику: на складі перебувало 511 тис. тонн насіння. Разом із подальшими закупівлями у квітні-травні 2024 року це забезпечить роботою заводи агрохолдингу до середини літа, з подальшим переходом на переробку ріпаку на деяких підприємствах, що вже практикувалося роком раніше.

“Спостерігаючи за перебігом сезону переробки, ми переглянули наші оцінки врожаю соняшнику на 2023 рік і підвищуємо збір насіння Україною з 14 до 14,5 млн тонн”, – вказали в “Кернел”.

Водночас з квітня 2024 року підприємства групи відчувають проблеми з електропостачанням, що спричинено атаками Росії на генеруючу та розподільчу інфраструктуру України. Це призвело до зростання простоїв і зниження продуктивності, хоча вплив поки що залишається керованим, пояснили в агрохолдингу.

“Кернел” також повідомив, що в червні-липні 2024 року планує ввести в експлуатацію шосту когенераційну теплоелектростанцію встановленою електричною потужністю 22,5 МВт в якості генеруючих потужностей на нещодавно запущеному заводі з переробки олійних культур у Західній Україні.

“Ця потужність відновлюваних джерел енергії має величезне значення особливо з урахуванням передбаченої потужності заводу і майбутніх відключень електроенергії в Україні восени та взимку 2024 року”, – акцентували в “Кернел”.

, ,