Business news from Ukraine

Європол повідомив про викриття корпорації з України, яка спеціалізувалася на викраденні елітних авто

2 Червня , 2024  

Європол викрив корпоративне злочинне підприємство, яке базувалося переважно в Україні та спеціалізувалося на викраденні орендованих автомобілів високого класу. Заарештовано 13 осіб.

«Під час операції під кодовою назвою “Матадор” правоохоронні органи Франції, Німеччини, Латвії, Польщі, Іспанії та України заарештували 13 осіб, відповідальних за великомасштабні крадіжки розкішних автомобілів по всій Європі. Розслідування, що тривають, показали, що злочинна група складається більш ніж із 50 осіб із різних країн і несе відповідальність за привласнення щонайменше 36 автомобілів високого класу”, – повідомляє в п’ятницю Європол.

У прес-релізі уточнюється, що 21 травня цього року влада провела понад 70 обшуків, унаслідок яких було вилучено шість транспортних засобів, підроблену документацію та номерні знаки, а також 132 тис. 165 євро готівкою. «Тільки в Україні співробітники поліції провели понад 50 обшуків у приміщеннях осіб, причетних до злочинної діяльності, зокрема тих, хто вербував і допомагав із логістикою», – ідеться в повідомленні.

У Європолі також поінформували, що міжнародна операція розпочалася з іспанського розслідування, розпочатого після того, як компанії з прокату та лізингу автомобілів у районі Малаги повідомили про зникнення розкішних автомобілів. «Незабаром слідчі розкрили злочинну мережу, яка використовувала водійські права і паспорти вразливих осіб для оренди престижних автомобілів. Європол сформував оперативну групу за участю Франції, Іспанії, Польщі та України, щоб припинити цю злочинну діяльність. Що стосується судової сторони операції, Євроюст створив спільну слідчу групу з тими самими країнами”, – деталізували в Європолі.

Відповідно до наявної інформації, протягом півтора року причетна до цього влада складала розвідувальну картину діяльності злочинної мережі по всій Європі. Зокрема, організація, що базується здебільшого в Україні, наймала українських громадян для поїздок до ЄС для оренди розкішних автомобілів під їхніми справжніми іменами. В інших випадках використовувалися підроблені документи, що засвідчують особу. Оскільки злочинці організовували перельоти, готельні номери та іншу логістику, кожна людина орендувала одну-дві автівки, переважно в Іспанії або Франції.

Після оренди або лізингу автомобілі передавали контактним особам, які організували доставку транспортних засобів суходолом або морем у різні країни, включно з Литвою, Німеччиною та Польщею. На цих переробних підприємствах окрема філія організації, що складається зі спеціалізованих автомеханіків, готувала автомобілі до експорту. Це включало в себе відключення GPS-передавачів, встановлених у транспортних засобах, а також підробку і заміну номерних знаків та інших пронумерованих частин транспортного засобу. У деяких випадках автомобілі були повністю розібрані для продажу на ринку запчастин.

Після зміни ідентифікаційних номерів члени іншої гілки використовували корумпованих чиновників для легалізації автомобілів і реєстрації їх за особистими документами. Це давало їм змогу продавати автомобілі в ЄС і за кордоном, у такі далекі країни, як Об’єднані Арабські Емірати або в країни Азії. Весь процес фінансувався іншим відділенням організації, яке головним чином базується в Іспанії.

«З огляду на масштаби розслідування операції “Матадор”, а також високий рівень кримінальної експертизи її учасників, Європол відніс головного лідера до категорії особливо важливих цілей (High Value Target – HVT). Він підтримував контакти з іншими організаціями, що спеціалізуються на викраденнях транспортних засобів, які можуть бути розкриті найближчими тижнями. У день акції було заарештовано одного громадянина Вірменії, одного литовця, двох французів, шістьох росіян і трьох українців, зокрема HVT”, – повідомляє Інтерпол.

З метою реалізації операції, 21 травня в Малазі (Іспанія) було створено оперативний центр для координації дій на рівні поліції. В операції участь взяли Україна (Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України, Головне слідче управління Національної поліції України, Генеральна прокуратура), Франція (Національна жандармерія), Латвія (Головне кримінальне управління Державної поліції), Німеччина (поліція Баден-Вюртемберга, поліція Північного Рейну-Вестфалії, поліція Нижньої Саксонії, прокуратура Ессена), Польща (Центральне бюро розслідувань поліції, прокуратура Варшави) і Іспанія (Національна поліція, Слідчий суд № 1 Малага, прокуратура Варшави), Німеччина (Національний суд № 1 Малага, прокуратура Варшави), Німеччина (поліція Баден-Вюртемберг), Польща (прокуратура Ессена), Німеччина (прокуратура Ессена), Іспанія (прокуратура

, ,