Business news from Ukraine

Agro-Region заощадив 15% вартості логістики залізничним транспортом

10 Липня , 2024  

Аграрна група Agro-Region у 2023-2024 маркетинговому році (МР, липень 2023-го – червень 2024-го) відмовилася від послуг експедиторів, що дало їй змогу заощадити 15% вартості логістики залізничним транспортом, повідомив заступник директора з логістики підприємства Микола Муравйов.
“Відмова від послуг експедиторів і професійна організація залізничних перевезень самостійно – стратегічно зважене рішення компанії. Звісно, бувають контракти умовно “сьогодні – завтра”, які вигідно виконати з експедиторами, коли власні вагони повністю задіяні, проте це поодинокі випадки, яких ми намагаємося уникати”, – цитує його прес-служба підприємства.
За інформацією Муравйова, до теперішнього часу Agro-Region постійно оперує 100 вагонами, з яких 25 вагонів-хоперів компанія отримала в рамках грантової програми проєкту USAID “Економічна підтримка України”.
У пік сезону 2023/2024 МР в оперативному управлінні Agro-Region було до 500 вагонів, адже великі обсяги врожаю кукурудзи та нерозуміння, чи стабільно працюватиме “зерновий коридор” і логістика Чорним морем, змусили компанію зробити продажі концентрованішими в певні місяці для мінімізації ризиків, пояснив заступник директора.
Він додав, що в сезоні 2024/2025 план більш збалансований і продажі плануються рівномірними частинами протягом року, що значно зменшує потребу в кількості вагонів.
“Основний показник економічної ефективності використання вагонів – оборот вагона. Важливо організувати роботу так, щоб вагони якомога менше стояли і якомога більше рухалися, тобто робили максимально можливу кількість обертів за звітний проміжок часу. Чим більше оборотів зробить вагон, тим більше зерна буде перевезено”, – розповів заступник директора з логістики.
Щодо оренди вагонів він уточнив, що її вартість нараховується подобово і не залежить від того, чи простоює вагон, чи перебуває він у постійному русі.
Agro-Region – група агрокомпаній, які обробляють 40 тис. га сільгоспземель у Чернігівській, Хмельницькій, Київській та Житомирській областях. Має три елеватори в Борисполі, Мирополі та Заворичах загальною потужністю зберігання близько 160 тис. тонн. Агрохолдинг вирощує кукурудзу, пшеницю, ріпак, сою, ячмінь, соняшник і овес. У 2022 році Agro-Region у середньому експортував до 250-300 тис. тонн зерна на рік і намагається нарощувати рівень експорту за рахунок власного та фермерського зерна.

, ,