Business news from Ukraine

«Рівнеазот» наростив потужності з виробництва мінеральних добрив

22 Липня , 2024  

ПрАТ «Рівнеазот», що входить до азотного бізнесу Group DF, запустив другий агрегат виробництва в цеху аміаку і наростив потужності з виробництва мінеральних добрив, повідомила прес-служба компанії.
«Планові ремонтні роботи на «Рівнеазоті» завершено, виробництво базових мінеральних добрив – збільшено. Базові цехи – аміаку та селітри – завантажені на 100%.
До осіннього зростання попиту на мінеральні добрива виробник повністю готовий», – повідомив голова правління “Рівнеазот” Михайло Заблуда.
За його інформацією, у рамках системної модернізації на заводі встановлено розподільчу систему управління, яка знижує виробничі ризики та забезпечує стабільність роботи підприємства в умовах перепадів і дефіциту електроенергії.На підприємстві вже впроваджено низку енергоефективних рішень, спрямованих на оптимізацію витратних коефіцієнтів, скорочення втрат різних видів енергії і, відповідно, поліпшення показників собівартості добрив.
Згідно з виробничим планом, «Рівнеазот» вироблятиме 1260 тонн аміаку/добу (понад 50 тис. тонн на місяць).Цех неконцентрованої азотної кислоти – 1300 тонн кислоти на добу.Цех із виробництва аміачної селітри – понад 1630 тонн/добу (понад 50 тис. тонн на місяць).
На «Рівнеазоті» пояснили, що завантажити підприємство на 100% вдалося завдяки налагодженому імпорту електроенергії з-за кордону та реалізації на заводі проєктів із запуску генераційних установок, які на 40% покривають витрати електроенергії за рахунок вироблення власної.Зокрема, на підприємстві побудовано та запущено спеціальне генераційне обладнання (турбогенератори) – агрегати, що виробляють електроенергію з пари, яка утилізується від хімічних процесів.
Проєктна потужність генераційного обладнання становить близько 30 МВт.Електроенергія, вироблена на турбогенераторах, використовується для власних потреб підприємства.Будівництво турбогенераторів на підприємстві є одним із кроків, спрямованих на стабілізацію роботи обладнання цехів підприємства.Виробництво аміаку є найбільш залежним від стабільних джерел електроенергії та вважається базовим: з аміаку на підприємстві роблять інші види добрив, такі як аміачна селітра, ВАС, аміачна вода.Введення генераційного обладнання дає змогу стабілізувати виробничі процеси на підприємстві.
Холдинг Ostchem планомірно виводить потужності з виробництва аміачної селітри на повне завантаження, але відсоток навантаження залежить від платоспроможного попиту та обсягів імпорту.Черкаський «Азот» і «Рівнеазот» до 1 вересня поточного року планують виробити 260 тис. тонн азотних добрив, а до завершення осіннього сезону – 1 млн тонн для потреб українського ринку.
Ostchem – азотний холдинг Group DF Дмитра Фірташа, що об’єднує найбільших виробників мінеральних добрив в Україні.До нього з 2011 року входять «Рівнеазот» і Черкаський «Азот», а також Сєвєродонецький «Азот» і «Стирол», які не працюють і перебувають на окупованих територіях.
ПрАТ Черкаський «Азот» (Черкаси, Україна) – одне з найбільших українських хімічних підприємств.Проектна виробнича потужність з вироблення аміаку становить 962,7 тис. тонн на рік, аміачної селітри – 970 тис. тонн на рік, карбаміду – 891,6 тис. тонн, КАС – 1 млн тонн на рік.
ПрАТ «Рівнеазот» – одне з найбільших українських хімічних підприємств у Західній Україні. 12 квітня 2024 року Group DF спільно з південно-корейською Hyundai Engineering підписали угоду про будівництво хімічного хабу в м.Рівне. Проєкт передбачає будівництво заводів із виробництва зеленого аміаку та водню на основі відновлювальних джерел електроенергії; нові підприємства та виробничі майданчики з виробництва азотних добрив і похідних хімічних продуктів.

, , ,