Business news from Ukraine

УЗ отримає 43 млн євро на проєкти розвитку єврошляхів

24 Липня , 2024  

АТ «Укрзалізниця» (УЗ) отримає в рамках програми Європейського Союзу «Механізм “З’єднання Європи” (CEF) майже EUR43 млн.
Як повідомила прес-служба компанії у вівторок, координаційний комітет програми схвалив проектну заявку компанії 16 липня.
«Україна продовжує євроінтеграційний шлях і має системну підтримку з боку ЄС. Так, CEF другий рік поспіль виділяє кошти на реалізацію стратегічних інфраструктурних проєктів, які будуть спрямовані на розвиток євроколії на території України, завдяки чому ми зможемо відкривати нові пасажирські маршрути та нарощувати транзитний потенціал країни», – наводяться в повідомленні слова голови правління УЗ Євгена Лященка.
Зазначається, що за надані за механізмом CEF EUR42,95 млн буде реалізовано проєкт удосконалення залізничної мережі та розбудову колії 1435 мм для забезпечення технологічної сумісності та підвищення пропускної спроможності залізничної інфраструктури.
Загальний бюджет проєкту становить EUR85,91 млн.
Особливістю програми CEF є співфінансування для реалізації проєктів у розмірі 50%. Аналогічну суму має забезпечити українська сторона.
В УЗ уточнили, що в рамках проєкту вдосконалення залізничної мережі та розвиток колії 1435 мм заплановано проєктування реконструкції споруд залізниці із запровадженням колії 1435 мм на ділянці Чоп – Львів, а також проєктування реконструкції споруд залізниці з будівництвом колії 1435 мм та електрифікацією на ділянці Львів – Чернівці – Вадул – Сірет – держкордон.
Заплановано також розроблення стратегії реконструкції Львівського залізничного вузла з урахуванням перспектив розширення залізничної мережі колії завширшки 1435 мм Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T) на території України; проєктування і будівництво колії 1435 мм з електрифікацією на ділянці Павлово-2/Матєвце – Ужгород та електрифікація колії 1435 мм на ділянці Чоп – Ужгород.
Передбачено витрати на експертизу на відповідність вимогам TSI вищезазначених проєктів, а також ділянок Ковель – Ягодин – держкордон і Медика/Мостиська II – Львів (Скнилів), уточнили в УЗ.
CEF (Connecting Europe Facility) – це фонд Європейського Союзу, створений 2014 року для інвестицій у транспортні, енергетичні, цифрові та телекомунікаційні проєкти. Це основний інструмент для фінансування розвитку TEN-T.
Раніше повідомлялося, що в рамках програми CEF Україна отримає грант EUR53 млн на реалізацію чотирьох проєктів.

,