Business news from Ukraine

Український бізнес продовжує демонструвати високу динаміку в отриманні статусу Авторизованих економічних операторів

1 Серпня , 2024  

Український бізнес попри повномасштабну війну продовжує демонструвати високу динаміку в отриманні статусу Авторизованих економічних операторів (АЕО): за 4 роки застосування програми 48 українських підприємств отримали 50 авторизацій АЕО. Завдяки цьому статусу компанії отримали найвищу ступінь довіри та низку спрощень під час митних процедур.

Така динаміка українських компаній збігається з динамікою більшості країн Європейського Союзу в перші 4 роки застосування програми, а подекуди її перевищує. Найбільший «стрибок» в отриманні АЕО припав на четвертий рік застосування програми, коли були скасовані «локальні спрощення» без авторизацій, чого не було в жодній з країн ЄС.

Для порівняння, динаміка АЕО за перші 4 роки функціонування програми в ЄС (2008–2011 роки):

• понад половина країн (17 держав-членів) мали схожий (Данія, Ірландія, Словенія, Чехія) або менший (Фінляндія, Румунія, Словаччина, Болгарія, Греція та ін.) темпи нарощення авторизацій АЕО;

• 8 країн мали вищий темп нарощення АЕО, зокрема, Велика Британія*, Австрія, Бельгія, Швеція;

• лише 3 країни з 28 країн ЄС (Франція, Німеччина, Нідерланди) нарощували АЕО значно вищими темпами, ніж Україна. У цих країнах загалом набагато суворіші вимоги до підприємств щодо збереження та відновлення документів, інших бізнес-процесів, надійність яких є умовою для отримання цього статусу. Тому авторизація підприємств не потребувала виконання великої кількості додаткових вимог.

Наразі є всі підстави для розвитку позитивної динаміки отримання українським бізнесом авторизацій АЕО: у Держмитслужбі на розгляді перебуває ще 31 заява. Це свідчить про зацікавленість вітчизняного бізнесу в програмі.

Нагадаємо, що АЕО – це особливий статус, що засвідчує високий рівень довіри до суб’єкта господарювання. Він надає митні спрощення та переваги у міжнародній торгівлі, за рахунок чого також можна компенсувати й низку складнощів на кордоні, викликаних зовнішніми обставинами. Статус АЕО відкриває підприємствам можливості для розвитку та конкурентоспроможності на зовнішньому і внутрішньому ринках.

В Україні програма АЕО почала діяти із серпня 2020 року після прийняття необхідних законодавчих змін у процесі наближенні до європейського митного права та стандартів ведення зовнішньоекономічної діяльності.

Як повідомлялося, з 7 листопада 2023 року втратили чинність положення Митного кодексу України в частині можливості митного оформлення товарів без їх пред’явлення митним органам. Щоб продовжувати використовувати можливості оформлення товарів на об’єктах підприємств, Держмитслужба рекомендувала бізнесу отримувати статус авторизованого економічного оператора.

Наявність авторизації АЕО у компанії дає змогу скористатися всіма перевагами АЕО і полегшить доступ до спрощень, передбачених Митним кодексом і Конвенцією про процедуру спільного транзиту. Зокрема, до спрощень відносяться зниження рівня ризику по відношенню до переміщуваних товарів, першочерговість виконання митних формальностей і випуск товарів за місцезнаходженням підприємства.

Раніше реформуванню митниці були присвячені круглі столи, де організатор і модератор івенту Максим Уракін заявляв, що Державна митна служба забезпечує 35-40% надходжень до державного бюджету, причому ці цифри залишаються стабільними протягом останніх років. Тому реформи митниці такі важливі для країни.

, , ,