Business news from Ukraine

ЄС виділив гроші на розмінування України за допомогою собак

12 Серпня , 2024  

Європейський Союз виділив EUR2 млн на нову гуманітарну програму з розмінування території України, в рамках якої українські кінологи зі спеціально навченими собаками шукатимуть і знешкоджуватимуть боєприпаси, які не розірвалися, повідомила пресслужба представництва ЄС в Україні.

Згідно з повідомленням, проєкт фінансується Службою зовнішньополітичних інструментів (FPI) Європейської Комісії та реалізується спільно з організаціями гуманітарної протимінної діяльності APOPO, що спеціалізується на використанні тварин для розмінування, та Mines Advisory Group (МАG).

“16 бельгійських малінуа стануть першими технічними розвідувальними собаками, які будуть задіяні в Україні. Разом зі своїми вісьмома провідниками, всі з яких українки, вони пройшли велику підготовку в Камбоджі протягом п’яти місяців, перш ніж повернутися в Україну”, – наголошується в повідомленні.

У представництві ЄС в Україні уточнили, що багато хто з кінологів раніше вивчали дресирування собак у Сумському національному аграрному університеті та пройшли навчання з ручного розмінування.

Собак використовуватимуть на додаток до зусиль MAG із ручного і механізованого розмінування звільнених українських територій, зокрема в Миколаївській, Херсонській і Харківській областях.

“Ми раді можливості фінансувати цю ініціативу в рамках підтримки ЄС щодо поліпшення та розширення масштабів гуманітарної протимінної діяльності в Україні. Ми вважаємо, що цей інноваційний проєкт може значно прискорити очищення забруднених земель та їх звільнення для цивільного використання”, – сказав директор FPI Пітер М. Вагнер.

За певних умов групи технічних розвідувальних собак здатні обстежити великі ділянки землі набагато швидше, ніж сапери, виявляючи вибухонебезпечні предмети і допомагаючи підтвердити безпеку території. Якщо команди з собаками виявлять міну або боєприпас, що не розірвався, сапери MAG отримають завдання знешкодити цей предмет, пояснили в представництві ЄС в Україні.

Директор MAG Ukraine Джон Канліфф упевнений, що собаки мають потенціал значно прискорити очищення певних типів місцевості та забруднень. “Вони можуть стати дійсно важливим інструментом у поєднанні з традиційними ручними та механізованими групами розмінування”, – додав він.

“Зобов’язання ЄС дадуть нам змогу повернути ймовірно забруднені землі українському народові набагато швидше, ніж це було б інакше. Ми набиратимемо і навчатимемо нових оброблювачів найближчими місяцями в міру розширення масштабів нашої діяльності”, – повідомив менеджер програми APOPO в Україні Нік Гест.

Служба Європейської Комісії з інструментів зовнішньої політики (FPI) реалізує зовнішню політику ЄС. Гуманітарна протимінна діяльність – ключовий елемент підтримки, яку FPI мобілізує для України з початку повномасштабного російського вторгнення. Загальний обсяг її фінансування на сьогоднішній день становить EUR55 млн.

APOPO – світовий постачальник тварин для виявлення мін, яка розробила ефективну технологію розмінування, що реалізується в країнах з низьким рівнем доходу. Організація захищає людей від ризику наземних мін та інших наслідків війни. В APOPO працюють понад 450 осіб у 10 країнах.

 

 

,