Business news from Ukraine

Український парламент ратифікував договір про вільну торгівлю з Великою Британією

23 Серпня , 2024  

Верховна Рада в четвер завершила внутрішні процедури, необхідні для набрання чинності Угодою про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між Україною та Великою Британією в частині лібералізації торгівлі: до 2029 року передбачається скасування всіх ввізних мит, а також тарифних квот у двосторонній торгівлі, повідомило Міністерство економіки.
Уточнюється, що угода діятиме до 31 березня 2029 року, за винятком двох товарних позицій – яєць і продуктів із м’яса птиці, лібералізацію торгівлі з якими буде продовжено на два роки – до 1 квітня 2026 року.
«Україна також матиме можливість гнучкіше планувати експортну логістику і в перспективі збільшити експорт товарів із високою доданою вартістю», – вважають у Мінекономіки.
У відомстві прогнозують пожвавлення торгівлі між Україною та Великою Британією і нарощування вітчизняними виробниками експорту власної продукції, яка традиційно постачається на британський ринок. Зокрема, йдеться про борошно, зерно, молочну продукцію, м’ясо птиці та напівфабрикати, томатну пасту, мед, кукурудзу, пшеницю, соки, цукор тощо.
Мінекономіки нагадало, що ратифіковану Радою Угоду №3 у формі обміну листами, якою вносяться зміни в Угоду про політичну співпрацю, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії в частині зобов’язань щодо лібералізації торгівлі, було підписано 8 лютого цього року.

, , ,