Business news from Ukraine

“Нібулон” експортував 100 тис. тонн зерна до 25 країн

27 Серпня , 2024  

Один із найбільших операторів зернового ринку України ТОВ “СП “Нібулон” експортував за допомогою наданих проєктом USAID Україна зерновозів та автомобілів 100 тис. тонн зерна до 25 країн, повідомила пресслужба зернотрейдера на фейсбук-сторінці.
В агрохолдингу нагадали, що 2023 року “Нібулон” був змушений переорієнтуватися з водного транспортування зерна на транспортування автошляхами та залізницею. Цьому альтернативному рішенню допоміг проєкт економічної підтримки USAID Україна. Для Nibulona Project було придбано 50 автомобілів Modern Hope із можливістю перевезення 70 тонн зерна кожен. Завдяки цій підтримці “Нібулон” доправив і відправив на експорт до 25 країн перші 100 тисяч тонн зерна.
“Ми вдячні нашим міжнародним партнерам, які ставлять дружнє плече у важкий час для компанії, надаючи необхідні вагони. Це дало нам змогу продовжувати працювати, оновлюючи купівлю сільськогосподарської продукції на заблокованих річкових терміналах і, таким чином, підтримує наших аграрних партнерів. Комбінація авто та залізничного транспорту дала нам змогу оптимізувати витрати на логістику та пропонувати ціни на купівлю фермерам, що забезпечують прибутковість їхніх виробництв”, – сказав директор з логістики Нібулону Сергій Калкутін та привітав колег із Дунайських перевезень.
Як повідомлялося, USAID у 2023 році надав “Нібулону” для перевезення зерна 50 вагонів-хоперів, побудованих на ДМЗ “Карпати”. У 2024 році USAID “Економічна підтримка України” передав зернотрейдеру 13 зерновозів із причепами. “Нібулон” також звертався до донорської організації з проханням про допомогу в отриманні 250 вагонів-зерновозів.
ТОВ “СП “Нібулон” створено 1991 року. До російського військового вторгнення зернотрейдер мав 27 перевантажувальних терміналів і комплексів із приймання сільгоспкультур, потужності для одноразового зберігання 2,25 млн тонн продукції АПК, флот із 83 суден (із них 23 буксири), а також володів Миколаївським суднобудівним заводом.
“Нібулон” до війни обробляв 82 тис. га землі в 12 областях України та експортував сільгосппродукцію до більш ніж 70 країн світу. Зернотрейдер 2021 року експортував максимальні за час свого існування 5,64 млн тонн сільгосппродукції, досягнувши рекордних обсягів постачань на зовнішні ринки в серпні – 0,7 млн тонн, у четвертому кварталі – 1,88 млн тонн і в другому півріччі – 3,71 млн тонн.
Збиток “Нібулону” через повномасштабне військове вторгнення РФ у 2022 році перевищив $416 млн.
Наразі зернотрейдер працює на 32% потужностей, створив спеціальний підрозділ для розмінування сільгоспземель і змушений був перенести центральний офіс із Миколаєва до Києва.

, ,