Business news from Ukraine

Тарасівське родовище титанових руд в Київський області виставлять на аукціон

28 Серпня , 2024  

Тарасівське родовище титанових руд (Київська обл., див. зображення новини), включили до проекту переліку ділянок надр стратегічного значення, що надаватимуться у користування шляхом проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Повідомляє NADRA.INFO.

Щойно Кабінет Міністрів України затвердить цей перелік, Державна служба геології та надр України отримає можливість виставити право користування Тарасівським родовищем на онлайн-торги. Це єдина ділянка зі стратегічними надрами з Київської області, яку включено до проекту переліку.

«Тарасівське [родовище] цікаве тим, що воно полімінеральне. Є мономінеральні титанові розсипні родовища, наприклад, Іршанське, Бирзулівське. А це полімінеральне: ільменіт, ставроліт, циркон, рутил та ін. … З точки зору економіки, мені також здається, що на такий обʼєкт знайшовся би інвестор. Хоча там є і плюси, і мінуси. Наприклад, висока ступінь вивчення з високими категоріями запасів, тобто підготовленість до розробки. Водночас, зважаючи на кількість мінералів, можуть знадобитися додаткові технологічні дослідження», – розповідала NADRA.INFO доктор геологічних наук, засновниця сервісної компанії Софтмайн, експерт ДКЗ Наталія Баряцька.

Тарасівське родовище вже надавалося в користування. Спецдозволом № 5471 на видобування циркон-рутил-ільменітових руд і супутніх компонентів (оксиду ванадію, скандію) з 2012 р. володіло ТОВ «Рутил-ільменітова компанія»* (ТОВ РІКО).

В жовтні 2020 р. товариство оновило Угоду про умови користування надрами, підготовка родовища до розробки відкритим способом і початок видобування були заплановані на 2022 р.. Але до видобутку РІКО перейти не встигло – влітку 2021 р. дозвіл анулювали за рішенням РНБО.

Джерело: https://nadra.info/2024/08/a-deposit-of-titanium-ores-in-the-kyiv-region-may-be-put-up-for-auction/

, ,