Business news from Ukraine

Хорватія восени прийме на оздоровлення 100 дітей з України – консул Пірич

30 Серпня , 2024  

Хорватія восени прийме на оздоровлення 100 дітей поранених і загиблих українських військовослужбовців.
Як повідомив почесний консул України в Спліті (Хорватія) Івіца Піріч, Хорватія організовує відпочинок українських дітей біля моря з 2015 року за організаційної підтримки Посольства України в Хорватії та прем’єр-міністра Хорватії. За 9 років дії програми, яку фінансує фонд Івіци Піріча, у приморському Спліті в Хорватії побували 3,5 тисячі українських дітей і 400 учасників бойових дій.
«Хорватія в 1991-1995 роках пережила війну, в якій загинули понад 20 тисяч осіб, тисячі військовослужбовців стали інвалідами. Значна частина території Хорватії була замінована, міста і селища сильно постраждали. Багатьом вимушеним переселенцям потрібно було пройти непростий період реінтеграції. Хорватія має великий досвід у лікуванні та реабілітації військовослужбовців і лікуванні посттравматичних стресових розладів у дітей. Нинішнє поколінню хорватів, зокрема представники влади – це діти війни, їм дуже близькі проблеми, які сьогодні вирішує Україна, тому ми хочемо допомогти. Найменше, що ми можемо зробити – подарувати свято біля моря дітям українських героїв, які захищають незалежність України», – розповів Піріч.
У жовтні 2023 року Україна та Хорватія підписали угоду про співпрацю у сфері розмінування, яка передбачає навчання фахівців, проведення обстеження територій, їхнє розмінування та очищення, обмін досвідом у виробництві обладнання для розмінування. За даними Міністерства економіки України, в Україні працюють хорватські машини для розмінування, у середині 2023 року українські та хорватські виробники домовилися про локалізацію в Україні виробництва таких машин.
Піріч – хорватський футболіст, після завершення кар’єри працює агентом ФІФА. З 2016 року – почесний консул України в Хорватії. Піріч допомагає пораненим українським солдатам і дітям, які постраждали внаслідок військових дій.

, , ,