Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

Особливості митного оформлення сонячних панелей, інверторів, електричних акумуляторів від митниці

11 Вересня , 2024  

Нагадуємо, що Закони України №3853-IX та №3854-IX, які набули чинності наприкінці липня 2024 року, передбачають звільнення від сплати мита та ПДВ при ввезенні в Україну певних товарів. Це стосується, зокрема, обладнання для генерації та зберігання електроенергії.

Митне оформлення сонячних панелей, інверторів, електричних акумуляторів здійснюється митницями Держмитслужби у товарних позиціях УКТ ЗЕД 8541, 8504, 8507 або ці товари об’єднують і класифікують у товарній позиції 8501.

Сонячні панелі. У товарній позиції 8541 розглядаються «Напівпровідникові прилади (наприклад діоди, транзистори, напівпровідникові перетворювачі); фоточутливі напівпровідникові прилади, включаючи фотогальванічні (сонячні) елементи, зібрані або не зібрані у модулі, вмонтовані або не вмонтовані у панель; світловипромінювальні діоди (LED), незалежно від того, зібрані чи ні з іншими світловипромінювальними діодами (LED); п’єзоелектричні кристали, зібрані».

Згідно пояснень до товарної позиції 8541 спеціальними категоріями фотогальванічних елементів є:

Сонячні елементи, кремнієві фотогальванічні елементи, які перетворюють сонячне світло безпосередньо в електричну енергію. Вони зазвичай використовуються у вигляді сонячних батарей як джерела електричної енергії, наприклад, у ракетах або супутниках, які використовуються для дослідження космосу, для передавачів, застосовуваних для порятунку потерпілих у горах.

До цієї товарної позиції також включаються сонячні елементи, складені в модулі чи не складені, встановлені в панелі або ні. Проте до цієї товарної позиції не включаються панелі чи модулі, обладнані елементами, хоча і простими (наприклад, діодами для регулювання напрямку струму), які безпосередньо подають енергію, наприклад, на двигун, електролізер (товарна позиція 8501).

Інвертори. Товарна позиція 8504 зокрема включає інвертори, які перетворюють постійний струм у змінний.

Акумулятори. У товарній позиції 8507 класифікуються «Акумулятори електричні, включаючи сепаратори для них, прямокутної (в тому числі квадратної) або будь-якої іншої форми».

Об’єднання пристроїв. Згідно текстового опису товарної позиції 8501 УКТ ЗЕД, в ній розглядаються «Двигуни та генератори, електричні (крім електрогенераторних установок)».

У поясненнях до товарної позиції 8501 зазначено, що до цієї товарної позиції також входять фотоелектричні генератори, які являють собою панель фотоелементів у поєднанні з іншими пристроями, наприклад, акумуляторними батареями та електронними пристроями керування (регулятор напруги, інвертор і т.п.) і панелями чи блоками, укомплектованими простими елементами (наприклад, діодами для регулювання напрямку струму), які безпосередньо живлять, наприклад, двигун або електролізер.

Відповідно до Примітки 4 до Розділу XVI, у разі якщо машина (включаючи комбінацію машин) складається з окремих комплектувальних вузлів (незалежно від того, розміщені вони окремо чи з’єднані між собою трубопроводами, трансмісійними механізмами, електричними кабелями чи іншими пристроями), призначених для забезпечення одночасного виконання чітко визначених функцій, включених до однієї з товарних позицій групи 84 або 85, таку машину потрібно класифікувати у товарній позиції, що відповідає визначеній функції.

Таким чином, для об’єднання пристроїв товарних позицій 8541, 8504 та 8507 необхідна технічна документація (проект, схема креслення, розрахунок тощо) щодо можливості їх спільного використання з метою перетворення енергії та подачі її споживачам (товарна позиція 8501).

Отже, класифікація зазначених товарів здійснюється наступним чином:

у разі документального підтвердження спільного використання товарів вони класифікуються у товарній позиції 8501 згідно Примітки 4 до Розділу XVI УКТ ЗЕД;

в іншому випадку – у товарних позиціях 8541, 8504, 8507, що відповідають їх функціональним характеристикам.

Джерело: https://customs.gov.ua/news/zagalne-20/post/klasifikatsiia-soniachnikh-panelei-invertoriv-ta-elektrichnikh-akumuliatoriv-osoblivosti-mitnogo-oformlennia-1746

, , ,