Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

Шахи: Індія виграла подвійне золото, оскільки нове покоління домінує на Олімпіаді

27 Вересня , 2024  

Індія виграла Відкриту та Жіночу Олімпіади в Будапешті, при цьому вперше в історії жодна європейська команда не піднялася на п’єдестал пошани в обох змаганнях

Домінування Індії на Олімпіаді в Будапешті, в якій брали участь 188 команд, було повним. Їхній переможний результат у відкритій першості 21/22 став рекордним, вони фінішували з відривом у чотири очки від переслідувачів, а чотири індивідуальні золоті нагороди включали виступ 18-річного Гукеша Доммараджу, який змагатиметься за світову корону в листопаді.

Це був визначальний момент в історії шахів, який можна порівняти з радіоматчем 1945 року між США та СРСР, коли американці, чотириразові переможці Олімпійських ігор 1930-х років, зазнали поразки з рахунком 15,5:4,5, що поклало початок 45-річній радянській перевазі, яку перервав лише Боббі Фішер.

Перевага Індії нагадувала легендарні збірні СРСР 1950-х і 1960-х років, які були наповнені чемпіонами світу і претендентами на перемогу і рідко програвали гру, не кажучи вже про матч. У 21-річному Гукеші та Арджуні Ерігайсі з Індії є те, що може стати Михайлом Ботвинником і Василем Смисловим або Анатолієм Карповим і Гаррі Каспаровим 2020-х і 2030-х років.

Вперше на жодній Олімпіаді жодна європейська команда не піднялася на п’єдестал пошани ні в чоловічій, ні в жіночій першості, хоча місця з 5-го по 23-тє у відкритій першості посіли саме європейські команди.

Ягіз Ердогмус – Нікіта Мєшков, Туреччина – Латвія, Будапештська Олімпіада 2024. Білі ходять і перемагають.

Гукеш і Ерігаїсі, які завоювали на дошках перше і третє золото, набирали очки в темпі, з яким не зміг зрівнятися навіть Магнус Карлсен. Амбіції норвежця ліквідувати одну з небагатьох прогалин у своїй кар’єрі залишаються нездійсненними, оскільки йому довелося задовольнитися бронзою на найвищій дошці.

Гукеш піднявся на 5-ту сходинку світового рейтингу, а Ерігаїсі – на 3-тю. Обидва готові подолати відмітку в 2800 рейтингових балів вже на цих вихідних, коли вони зіграють у Дюссельдорфі в перших двох турах німецької Бундесліги. Ігри розпочнуться о 13:00 за британським часом у суботу та о 10:00 у неділю.

У середу прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді прийняв обидві індійські команди у своїй резиденції, щоб привітати їх з досягненням, а перемога Гукеша над китайцем Вей І була відзначена призом за найкращу гру Олімпіади.

Якщо Гукешу не вдасться набрати 2800 очок цими вихідними, він обов’язково зробить це під час матчу за звання чемпіона світу з призовим фондом 2,6 мільйона доларів проти китайця Дін Лірена, який відкриється в Сінгапурі 25 листопада. Дін розпочне 14-ту безпрограшну серію в класичних шахах з 27 січня, коли він переміг Макса Вармердама в 12-му турі у Вейк-ан-Зеє. Останні коефіцієнти: Гукеш 2/5, Дін 9/5, і контраст очевидний і гострий у порівнянні з 2018 роком, коли Дін виграв командне та індивідуальне золото Олімпіади для Китаю.

Якщо Гукеш і Ерігаїсі зможуть продовжити своє рейтингове просування вглиб 2800-х, то поточна позначка №1 Карлсена – 2830 – може стати реалістичною метою через рік-два, незважаючи на дефляцію рейтингу.

Віші Ананд, чемпіон світу з 2007 по 2013 рік, був натхненником успіху Індії. Ананд був наставником кількох гравців і був поруч, щоб стати свідком вирішальних моментів. Результатом стала спокута перед Олімпіадою 2022 року в Ченнаї, коли на домашньому майданчику Індія оступилася у фінальних раундах і поступилася Узбекистану. Цього разу Узбекистан задовольнився бронзою, поступившись Індії та США, що все одно є чудовим результатом для його молодої команди та 6-ї ракетки світу Нодирбека Абдусатторова.

Для США, які програли переможцям, а також зазнали дорогої поразки від України, залишається відкритим питання, чи змогли б вони виграти золото, якби Хікару Накамура вирішив змагатися в Будапешті замість того, щоб давати свої коментарі в прямому ефірі. Накамура назвав Уеслі Со слабкою ланкою, але колишній філіппінський спортсмен, після невпевненого старту, здобув перемогу над Китаєм, яка забезпечила США срібні медалі.

У підсумку лідерами Олімпіади стали Індія – 21/22 матч-боли, США – 17, Узбекистан – 17. Китай, Сербія та Вірменія також набрали по 17 очок, але мали гірші результати на тай-брейках.

Англія, посіяна під восьмим номером, посіла 20-те місце з результатом 15/22. Восьмиразовий чемпіон Великобританії Майкл Адамс, якому зараз 51 рік, став найкращим бомбардиром з непереможним рахунком 6/9, в той час як колишній росіянин Микита Вітюгов, який посів перше місце, обмежився результатом 50%, причому дві його перемоги були здобуті над слабшими суперниками в першому і останньому раундах.

Збірна Англії старіє, і хоча наймолодший в історії англійський гросмейстер, 15-річний Шреяс Роял, може розраховувати на виклик на наступну Олімпіаду в Ташкенті 2026 року, це вирішить проблему лише на одній дошці. Є багато інших перспективних англійських юніорів, але жоден з них, схоже, не має потенціалу для того, щоб стати 2500-ми в найближчі два роки. Може знадобитися спеціальний стимул, подібний до пропозиції Джима Слейтера 1973 року про значні винагороди для нових британських гросмейстерів.

Індія виграла жіночу Олімпіаду з результатом 18/22. Казахстан, також з 18, але на тай-брейку поступившись, взяв срібло, а Сполучені Штати виграли бронзу з 17. Карісса Іп, 21 рік, та Аліса Лі, 14 років, обидві виграли медалі на дошці для США, і це цілком може бути перевагою нагороди «Королеви шахів Кернса» у розмірі $100 000 кожна для перших п’яти американських шахісток, які стануть гросмейстерами на відкритому рівні протягом наступних п’яти років. Ірина Круш, багаторічна перша ракетка США, вже отримала цю нагороду.

Йованка Хауска стала найкращим бомбардиром Англії з показником 8/10, тоді як Лан Яо і Гаррієт Хант також показали кращий результат – 64%. Нижні дошки показали гірші результати, і спостерігалася тенденція до поразки в парах, але в 2026 році з’являться нові досвідчені гравці і нові таланти, які підтвердять постійне поліпшення англійських жіночих шахів.

Шахова еліта приїде до Лондона наступного місяця, коли з 3 по 12 жовтня у Friends House, Юстон, відбудеться Глобальна ліга Tech Mahindra Global League з шести команд, що базується на франшизі. Чемпіони світу Карлсен та Ананд, друга ракетка світу Накамура та дворазовий претендент на титул чемпіона світу Ян Непомнящий очолять команди. Герой Олімпіади Ерігаїсі також змагатиметься.

Часовий ліміт – швидкі шахи, 20 хвилин на партію на кожного гравця, з додатковим бонусом для глядачів, що не передбачено надбавки за кожен хід, що передбачає захоплюючу боротьбу за час. Щоденні та сезонні абонементи можна придбати в магазині Chess and Bridge на Бейкер-стріт або онлайн.

3939: 1 R7e6! щоб у разі fxe6 2 Ne7+ і 3 Qxg6+ виграти. Партія закінчилася 1…Qxe6 2 Rxe6 fxe6 3 Nxd6 Rxd6 4 Qg6+ Kf8 5 Qf6+ Kg8 6 f5 hxg3 7 Qg6+ Kf8 8 fxe6 1-0. У Будапешті Ердогмус став першим в історії шахістом, який у 13 років досягнув рейтингу 2600.

Джерело: https://www.theguardian.com/sport/2024/sep/27/chess-india-win-double-gold-as-new-generation-dominates-at-olympiad

, , , ,