Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

Європейські виробники фарб можуть збанкрутувати через мито ЄС на китайський імпорт

1 Жовтня , 2024  

Європейські виробники фарб наполягають на перегляді антидемпінгових заходів Євросоюзу проти китайського експорту ключової для галузі сировини – діоксиду титану, заявляючи, що вони призведуть до закриття заводів і подальшого руйнування промислової бази регіону, пише Financial Times.

За підсумками антидемпінгового розслідування, розпочатого торік, Європейський союз запровадив тимчасові мита, які можуть бути скориговані або підтверджені в січні 2025 року. Компанії, що займаються випуском фарб, побоюються, що мита до 39,7% на діоксид титану з Китаю збанкрутують дрібних виробників і змусять великих перенести підприємства за межі ЄС.

«Це питання виживання галузі, – вважає головний операційний директор сімейного французького виробника фарб Oceinde Ніколя Дюжарден. – Якщо всі ці антидемпінгові розслідування призведуть до таких високих податків у Європі, то відбудеться низка банкрутств».

Сектор лакофарбової промисловості зіткнеться із затяжним спадом, якщо споживачі постраждають від підвищення цін, зазначає власниця фінської компанії Teknos Паула Саластіє. За її словами, якщо китайські поставки будуть перенаправлені в інші місця, нестача сировини призведе до перебоїв у виробництві.

«Якщо ми не зможемо продати стільки, скільки планували, нам потрібно буде скорочувати робочі місця», – заявила вона, додавши, що в разі запровадження мита компанія, ймовірно, розглядатиме варіанти для інвестицій за межами ЄС.

Виробники фарб вважають, що мита були б прийнятними, якщо вводити їх поступово разом зі збільшенням субсидій на місцеве виробництво діоксиду титану.

Потужності з випуску діоксиду титану в КНР зросли з 1,4 млн тонн у 2008 році до прогнозованих 6,1 млн тонн цього року. У результаті частка китайської продукції на світовому ринку піднялася до 83% з 29%, за даними постачальника галузевої інформації TZMI.

Тим часом за межами Китаю за цей період було закрито потужності обсягом близько 1,1 млн тонн, включно з п’ятьма заводами в ЄС, за оцінкою European TiO2 Coalition, яка подала скаргу, що призвела до початку антидемпінгового розслідування. Виробники фарб очікують, що введені в ЄС мита принесуть вигоду Великій Британії, а також посилять турецьких конкурентів, оскільки обидві країни, як і раніше, зможуть отримувати доступ до дешевої китайської сировини.

 

, , ,