Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

Молочні продукти можуть подорожчати на 12-15% – аналітики

3 Жовтня , 2024  

В Україні у вересні молоко-сировина подорожчала на 10%, а за три останні місяці вона подорожчала майже на чверть, при цьому вартість переробленої продукції подорожчала на 15%, повідомили в галузевому інформаційно-аналітичному агентстві “Інфагро”.
“Погода стала досить комфортною, менше стало відключень електроенергії, продуктивність корів відновлюється, молоко є. В умовах відносної стабільності енергопостачання стало менше проблем зі збором сировини та логістикою. Все це добре здебільшого для виробників молока, а от переробники потерпають від темпів зростання цін на молочну сировину”, – розповіли аналітики.
Експерти зазначили, що нині закупівельна ціна молока у 18 грн/кг уже нікого не дивує. До того ж є випадки його придбання навіть по 19 грн/кг. Переробники також намагаються підвищувати ціни й на свою продукцію. Але якщо молоко подорожчало на чверть, то збільшити ціни на більшість позицій молочної продукції більше ніж на 15% мало кому вдалося, хіба що деяким виробникам масла. Відповідно, більшість заводів уже працюють на межі збитковості, а деякі – у збиток.
“У жовтні зростання цін не зупиниться. Свіжі молочні продукти та сири до кінця року можуть подорожчати ще на 12-15%. Тобто “молочна” інфляція у 2024 році може буде втричі більшою за загальну в Україні. Звісно, це призведе до зменшення споживання молокопродуктів на користь інших продуктів із меншим ступенем подорожчання”, – прогнозують експерти.
Основною причиною стрімкого подорожчання сировини аналітики вважають надто високі ціни на масло, які вже досягли свого піку.
“Дуже ймовірно, що вже у жовтні європейські трейдери можуть суттєво знизити ціни попиту на український товар. І тоді гонитва за сировиною в Україні точно припиниться, і з листопада закупівельні ціни на молоко припинять зростання. А якщо через подорожчання відбудеться суттєве падіння продажу молочних продуктів, то навіть не виключено, що, незважаючи на період найнижчої пропозиції в сезоні, відбудеться певне зниження вартості сировини”, – резюмували в “Інфагро”.