Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

Україна скоротить виробництво соняшникової олії до рекордного мінімуму – аналітики

11 Жовтня , 2024  

Україна в перший місяць нового переробного сезону-2024-2025 переробила близько 861 тис. тонн соняшнику, що стало найменшим обсягом для вересня з 2014-2015 маркетингового року, повідомило інформаційно-аналітичне агентство “АПК-Інформ”.
“Цей показник є майже на рівні минулорічного вересневого обсягу (-1%), однак різниця в тому, що на початку сезону-2023/24 українські компанії зіткнулися з труднощами під час експорту внаслідок зупинення роботи портів Одеси, що стримувало більш активне збільшення переробки, тоді як поточного сезону основна проблема – це формування сировинної бази”, – пояснили аналітики.
Експерти звернули увагу, що більшість аграріїв з огляду на очікування нижчого врожаю соняшнику 2024 року не поспішають реалізовувати свою продукцію. У результаті протягом вересня закупівельні ціни на олійну підвищувалися й на початку жовтня оновили максимум з лютого 2022 року – 22 тис. -23,8 тис. грн/т СРТ.
Водночас зростання цін не сприяло прискоренню продажу соняшнику аграріями – ажіотаж, створений переробниками, провокував власників олійної не поспішати з реалізацією в очікуванні нових цінових рекордів. Водночас підвищення цін на сировину підтримується зростанням цін на експортному напрямку соняшникової олії.
В “АПК-Інформ” прогнозують, що у 2024-2025 маркетинговому році в Україні може бути перероблено мінімальний обсяг соняшнику за останні три сезони – близько 13-13,4 млн тонн, що буде на 11% нижче, ніж роком раніше.