Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

Суд у Гельсінкі за клопотанням «Нафтогазу» наклав арешт на окремі активи РФ у Фінляндії

28 Жовтня , 2024  

Окружний суд міста Гельсінкі задовольнив клопотання НАК «Нафтогаз України» і ще п’яти компаній групи та наклав арешт на окремі активи, що належать Росії на території Фінляндії, повідомила прес-служба компанії в понеділок. За її даними, йдеться про нерухомість та інші активи, які оцінюються в десятки мільйонів доларів.
«Це рішення – частина глобальної стратегії «Нафтогазу» щодо стягнення компенсації за шкоду, завдану захопленням активів компаній групи в АР Крим згідно з рішенням Гаазького арбітражу», – наголошується в повідомленні.
У компанії уточнили, що це також перший публічно відомий успішний арешт активів за межами України на виконання арбітражного рішення у справах за позовами українських компаній до Росії через експропріацію майна в Криму 2014 року.
Рішення є проміжним кроком на шляху до фактичного стягнення активів на користь «Нафтогазу». При цьому передбачені за несплату коштів відповідно до арбітражного рішення відсотки продовжують нараховуватися до повної виплати компенсації.
«Оскільки Росія відмовляється добровільно сплачувати «Нафтогазу» кошти, передбачені гаазьким рішенням, ми продовжуємо використовувати всі доступні механізми для їх стягнення. Сьогодні ми стали ще на крок ближче до відновлення справедливості. Водночас, ми робимо активні дії щодо виконання арбітражного рішення в інших цільових юрисдикціях, де є російські активи», – зазначив глава групи Олексій Чернишов.
У Фінляндії «Нафтогаз» pro bono представляють адвокати Мікко Леппа і Тату Яарінен з юридичної фірми HPP Attorneys за підтримки Covington&Burling, яка виступає провідним юридичним радником з координації міжнародних зусиль «Нафтогазу» щодо примусового виконання рішення.
Як повідомлялося, у жовтні 2016 року «Нафтогаз» і його дочірні компанії ініціювали арбітражний розгляд проти РФ щодо відшкодування збитків через захоплення їхніх активів у Криму, а у вересні 2017 року подали заяву до трибуналу при суді в Гаазі.
Арбітражний трибунал при Постійній палаті третейського суду в Гаазі у квітні 2023 року зобов’язав РФ сплатити НАК «Нафтогаз України» $5 млрд за шкоду, заподіяну захопленням активів компаній групи «Нафтогаз» в АР Крим 2014 року.

https://interfax.com.ua

, ,