Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

Український ринок цукру стабільний і отримує нові можливості в ЄС

23 Січня , 2025  

Ринок цукру в Україні демонструє стабільність, проте з початком 2025 року відкриття ринку Європейського Союзу відкриває нові перспективи для українських виробників, повідомили в аналітичному кооперативі “Пуск”, створеному в межах Всеукраїнської аграрної ради.

Аналітики нагадали, що з 1 січня 2025 року українські виробники отримали доступ до ринку ЄС завдяки новим домовленостям про лібералізацію торгівлі. Цей крок відкрив для України можливість експортувати великі обсяги цукру на європейський ринок без додаткових мит, що раніше стримувало зростання поставок.

“Відкриття ринку ЄС є важливою подією нашої галузі. Наразі тільки починають укладатися контракти на експорт до Європи, але вже в лютому-березні ми очікуємо значне пожвавлення цього напрямку. У січні ми активно експортували цукор до Туреччини та країн Африки, проте європейський ринок поступово стає пріоритетом”, – зазначили експерти.

За їхньою інформацією, відпускні ціни на цукор в Україні становлять 23-24,5 тис. грн/т. Цей рівень порівняно стабільний, але сезонні фактори та розширення експорту можуть спричинити поступове підвищення вартості вже найближчим часом.

“Січень-травень зазвичай є періодом сезонного зростання цін на цукор. Ймовірно, нинішній рівень цін є одним із найнижчих, і вартість надалі розгортатиметься в бік зростання. Відкриття європейського ринку також сприятиме цій динаміці”, – прогнозують експерти.

Уже найближчими місяцями частка європейських поставок у структурі експорту зросте, що, своєю чергою, матиме позитивний вплив на українську економіку, резюмували в “Пуску”.

,