Business news from Ukraine

УКРАЇНА ЗМОЖЕ ПРОЙТИ 2022 Р. БЕЗ ВИПУСКУ ЄВРОБОНДІВ – ГЛАВА МІНФІНУ

2 Лютого , 2022  

Україна зможе пройти 2022 рік без випуску євробондів за умови отримання кредитних коштів від Міжнародного валютного фонду (МВФ), макрофінансової допомоги ЄС і за можливості ефективно запозичувати на внутрішньому ринку, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

“Будемо виходити з ринкової ситуації, вартості грошей в економіці та наших потреб. Бігти запозичувати під високі ставки, ставлячи під сумнів тверезість і раціональність своєї політики, ми не будемо”, – сказав він в інтерв’ю “Економічній правді”.

Марченко нагадав, що у 2021 році недовиконання плану за запозиченнями вдалося перекрити перевиконанням плану доходів і “не таким ритмічним фінансуванням видатків”, оскільки розпорядники коштів не поспішають використовувати їх.

“За внутрішніми зобов’язаннями в лютому дійсно потрібно заплатити 59 млрд (грн – ІФ). Одна частина – валютна, інша – гривнева. З гривневими виплатами немає проблем. Щодо валютних – у нас залишки на валютних рахунках, близько 35 млрд грн або понад $1 млрд. Тобто ми спокійно проходимо цей період, навіть якщо в нас не буде ніяких валютних запозичень”, – пояснив Сергій Марченко.

,