Business news from Ukraine

Станом на 13 вересня без електроенергії залишаються 434 населені пункти України

Станом на 13 вересня через бойові дії та з інших причин без світла залишаються 434 населені пункти, повідомило НЕК “Укренерго” в Телеграм у середу. “Унаслідок артилерійських обстрілів росіянами прифронтових територій є нові пошкодження в мережах на Донеччині та Харківщині. Відновлення живлення відбувається в безпековій ситуації та з дозволу військових”, – зазначили в компанії.

З технічних причин є також знеструмлені споживачі в місті Одеса. Тривають відновлювальні роботи.

За інформацією “Укренерго”, у вівторок, 12 вересня, вечірній максимум споживання був на 2% вищим, ніж у понеділок, 11 вересня.

Сьогодні в середу здійснюється імпорт та експорт електроенергії з/до Словаччини та Молдови.

“Сьогодні є імпорт електроенергії зі Словаччини та Молдови. Загальний обсяг 525 МВт-год, з максимальною потужністю в окремі години до 144 МВт”, – повідомили в НЕК.

Своєю чергою, експорт у середу здійснюється до Словаччини та Молдови загальним обсягом 4260 МВт-год, з максимальною потужністю в окремі години до 392 МВт.

,

USDA поліпшило прогноз урожаю пшениці та кукурудзи в Україні

Міністерство сільського господарства США (USDA) поліпшило прогноз урожаю пшениці в Україні у 2023/24 маркетинговому році (МР), який розпочався, з 21 млн тонн до 22,5 млн тонн, кукурудзи – з 27,5 млн тонн до 28 млн тонн у зв’язку з більшими, ніж очікувалося, посівними площами і другою в історії врожайністю.

У вересневому прогнозі відомства також підвищено оцінки експорту пшениці з 11 млн тонн до 11,5 млн тонн, тоді як для кукурудзи вони збережені незмінними – 19,5 млн тонн.

USDA підвищило прогноз внутрішнього споживання для пшениці з 8,1 млн тонн до 8,8 млн тонн, зберігши його для кукурудзи 5,5 млн тонн, але одночасно підвищивши прогноз її перехідних залишків до 4,43 млн тонн з 3,89 млн тонн.

Загалом же світовий прогноз урожаю пшениці у 2023/24 МР знижено на 56 млн тонн – до 787,3 млн тонн, що на 3,25 млн тонн менше, ніж торік, через зменшення виробництва в Австралії, Канаді, Аргентині та ЄС, що не зможе компенсуватися збільшеним виробництвом України.

Погіршено також прогноз світової торгівлі пшеницею на 2,1 млн тонн – до 207,3 млн тонн порівняно з 219,9 млн тонн торік – через скорочення виробництва у згаданих країнах, що лише частково компенсується зростанням активності Росії та Казахстану.

У USDA зазначили, що подібне річне зниження світових поставок пшениці відбувається вперше з 2018/19 МР. У відомстві також очікують скорочення світових перехідних запасів на 7 млн тонн – до 258,6 млн тонн, що буде найнижчим рівнем з 2015/16 МР.

, , , ,

В Україні зростає попит на медичні послуги з ведення вагітності та планові медогляди – директор “Лелеки”

В Україні зростає попит на медичні послуги з ведення вагітності та планові медогляди, але багато запущених випадків, повідомив операційний директор багатопрофільного медичного центру “Лелека” Валерій Зукін.

“На початок вересня можна говорити про стабільний попит на пологи, ведення вагітності та інші ургентні та невідкладні випадки зі здоров’ям, вирішення яких неможливо заздалегідь планувати або відкладати. Водночас зростає попит на планові профілактичні огляди. Особливо це спостерігається у жінок – вони частіше звертаються до медичних установ для проходження профоглядів, ніж чоловіки”, – сказав він агентству “Інтерфакс-Україна”, коментуючи динаміку попиту на медичні послуги в Україні.

Зукін також зазначив, що “зростає кількість “відкладеної” медичної допомоги – випадки, які не потребують нагального вирішення, і повернутися до них можна згодом, але зовсім нехтувати не варто”.

При цьому, за словами Зукіна, зокрема, зростає зростання на оперативні втручання з приводу гінекологічних проблем, гриж, видалення жовчного міхура, видалення фіброаденом молочних залоз, різноманітні флебологічні процедури та операції.

Водночас Зукін підкреслив, що “з початком повномасштабної війни українці стали менше стежити за своїм здоров’ям”.

“Як результат – фахівці медицини відзначають збільшення запущених випадків. Тому, хочу наголосити: слід розуміти, що лікування деяких захворювань краще не відкладати на потім”, – сказав він.

Зукін також відзначив збільшення попиту на так звані “немедичні” та “естетичні послуги”.

“У нашій клініці ще до початку повномасштабного вторгнення такі послуги становили досить незначний відсоток у загальній структурі послуг медцентру, але наразі досить популярними є різноманітні святкові сервіси під час виписки з акушерського стаціонару (фото та відео виписки, урочистий фуршет та інше). Також чималої популярності набрали послуги з естетичної гінекології та проведення масажів для вагітних тощо”, – сказав він.

Крім того, експерт вказав на “проблему, яка зараз набирає обертів в Україні, – це незадовільний стан із вакцинацією дітей”.

“У той час, коли батьки масово готові самостійно платити за щеплення своїх дітей, певні бюрократичні проблеми не дають змоги постачальникам завозити з-за кордону достатню кількість відповідних препаратів”, – сказав він.

Як повідомлялося, кількість медичних послуг, наданих українцям 2023 року в рамках ПМГ, зросла як порівняно з минулим роком, так і з довоєнним періодом. Станом на червень кількість пацієнтів, яким надавали медичну допомогу за кожним із пакетів ПМГ 2021 року становила 3,06 млн пацієнтів, 2022 року – 3,55 млн, 2023 року – 4,22 млн.

Водночас за сім місяців меддопомогу під час пологів отримали 2023 року 101,101 тис. пацієнтів, 2022 року – 109,403 тис. пацієнтів, 2021 року – 141,144 тис. пацієнтів.

Багатофункціональний медцентр “Лелека” – одна з провідних українських клінік у галузі акушерства, гінекології, хірургії широкого профілю. Медцентр практикує медичні протоколи, схвалені в Україні, США та Західній Європі. У центрі сучасної хірургії “Лелека” працює в напрямку оперативної гінекології, мамології, судинної хірургії (флебологія), проктологічних та урологічних операцій, ендокринної хірургії, пластичної, абдомінальної, баріатричної, амбулаторної хірургії та ендоскопії.

У 2019 році “Лелека” першим в Україні отримав акредитацію JCI, одного з найпрестижніших світових стандартів якості для медичних закладів. Стандарт базується на американській системі медичної акредитації медустанов, заснованої на управлінні результатами лікування пацієнтів.

Міжнародне відділення JCI акредитує лікарні в Азії, Європі, на Близькому Сході, в Африці та Південній Америці, а тепер і в Україні. JCI щорічно оновлює свої стандарти акредитації, розширюючи цілі безпеки пацієнтів.

, , ,

Корпорація Apple представила новий iPhone

Корпорація Apple у вівторок представила лінійку iPhone 15 і оновлений “розумний” годинник – Apple Watch Series 9. Трансляція велася на YouTube-каналі компанії.
Одна з головних відмінних рис нової серії смартфонів (iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro і iPhone 15 Pro Max) – перехід від зарядного порту Lightning до роз’єму USB Type-C. Також на всіх пристроях буде доступний Dynamic Island – виріз на екрані під фронтальну камеру, що працює як окремий міні-екран. Раніше він був тільки в iPhone 14 Pro.
iPhone 15 і iPhone 15 Plus будуть оснащені процесорами A16 Bionics, з яким минулого року були представлені iPhone 14 Pro і 14 Pro Max. Нові версії Pro виходять із процесором A17 Pro.
Бюджетні версії iPhone 15 з’являться в п’яти нових кольорах: чорному, блакитному, зеленому, жовтому і рожевому. У версій Pro корпус буде титановим, у чотирьох відтінках на вибір. Діагональ екранів у iPhone 15 і iPhone 15 Pro – 6,1 дюйма, у iPhone 15 Plus і iPhone 15 Pro Max – 6,7 дюйма.
Згідно з презентацією, ціни на iPhone 15 починатимуться від $799 (128 Гб), на iPhone 15 Plus – від $899. Мінімальна ціна iPhone 15 Pro – $999, iPhone 15 Pro Max – $1199. Усі смартфони серії стануть доступними для попереднього замовлення 15 вересня.
Для “розумних” годинників Apple Watch Series 9 анонсовано новий процесор S9. Максимальну яскравість екрана збільшено до 2000 ніт – Apple повідомляє, що за цим показником дисплей удвічі перевершує попередню версію. Крім того, з’явиться функція Double Tap. Завдяки їй користувач може керувати годинником без торкання екрана – рухом пальців на руці, на якій він носить годинник. Ціни на новий годинник починатимуться від $399.
Apple Watch Ultra 2 оснащений ще більш яскравим екраном – до 3000 ніт. Корпорація обіцяє 36 годин автономної роботи гаджета у звичайному режимі і 72 години – у режимі енергозбереження. Мінімальна ціна цієї версії – $799.
Крім того, під час презентації Apple оголосила про намір вийти на вуглецеву нейтральність до 2030 року.

,

Непрямі показники оцінки доходів населення в реальному вираженні в Україні

Непрямі показники оцінки доходів населення в реальному вираженні в Україні

Джерело: Open4Business.com.ua та experts.news

Рентабельність свинарства в Україні досягає 300% – керівник асоціації “М’ясної галузі”

Про перспективи розвитку свинарства та м’ясної галузі в умовах блокування експорту зернових агентству “Інтерфакс-Україна” розповів керівник асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко.

– Скільки споживають свинини в Європі на людину на рік? Дотягує Україна до європейських показників чи ні?

– Навіть близько не дотягуємо до європейського споживання по всій продукції тваринництва і свинині зокрема. Якщо до війни середньорічне споживання свинини в Україні становило 14,5-15 кг/рік на людину, то зараз цей показник знизився до 11-12 кг. При цьому європейський показник – 40 кг/рік на душу населення, а по деяких країнах, де свинарство є однією з провідних галузей – 60-80 кг.

Причин дві: низька купівельна спроможність населення і ціна на свинину. Вона в Україні ніколи низькою не була. Доказом цього є імпорт, який впродовж останніх 10 років становив від 10 до 30% від об’єму споживання свинини. Це свідчить про те, що купити закордоном свинину дешевше, ніж на внутрішньому ринку.

– З яких країн ми зазвичай імпортували свинину?

– У 2012-2013 роках Україна була в ТОП-10 світових імпортерів свинини, тож на нашому ринку була навіть бразильська свинина. Ми імпортували близько 300 тис. тонн свинини на рік, 700 тис. тонн виробляли самостійно і сумарно споживали 1 млн тонн. Із кризою 2014-2015 рр, із девальвацією гривні, імпорт поменшав у рази, але імпортерами ми так і залишилися. Останні роки основними постачальниками свинини були країни Європейського Союзу, з-поміж яких лідирують Польща, Бельгія, Нідерланди, Данія.

Основними імпортерами були і залишаються учасники Асоціації “М’ясної галузі “, тобто частина м’ясопереробних підприємств нашої асоціації. Наразі, саме вони роблять перші кроки в якості експортерів української свинини. Ми готуємося до іншого статусу України – провідного експортера свинини в світі.

До речі, в Україні, яка в 20 разів більша за Бельгію, на свинокомплексах до війни було в 2 рази менше свиней, ніж в цій маленькій європейській країні.

– В аграрній спільноті почали говорити, що в умовах, коли є складності з експортом зерна, аграріям доцільно звернути увагу на тваринництво. Ви з цим згодні?

– Асоціація “М’ясної галузі” є одним з головних ідеологів концепції створення збільшених ланцюгів доданої вартості всередині країни. Ще 2020 року ми розробили програму “Нове свинарство- 2025 “, яка передбачає чотирикратне збільшення поголів’я свиней в Україні, тобто повернення до рівня 1991 року. На жаль, нечесний лобізм інтересів інших секторів АПК загальмував наші плани до війни.

Візьмемо статистичні дані. Основна частина закриття свинокомплексів в Україні – 2190 підприємств – припала на період 2014-2020 років, зараз їх залишилася лише 1000. Відбулося трикратне зменшення числа підприємств, які займалися свинарством.

– А чому? Нерентабельно?

– Крім асоціації я очолюю Центр підвищення ефективності тваринництва, засновником якого є. За понад 10 років завдяки застосованому антикризовому менеджменту ми повернули від банкрутства в ринок 20 підприємств, переважно свинарства.

Можу сказати впевнено, що жодного року при правильній організації бізнесу свинарство в Україні не було збитковим. Ті, хто говорять, що свинарство нерентабельне, у такий спосіб виправдовують свою нездатність ефективно організувати бізнес.

Україна імпортує свинину з країн, де значно дорожчі корми, вища в рази зарплата, а свинина коштує там дешевше.

Центр підвищення ефективності в тваринництві з 2020 року представляє Україну в міжнародній групі дослідників ефективності в свинарстві InterPIG, де є представники з Європейського Союзу, Америки, Бразилії, Японії, Китаю, В’єтнаму, Малайзії та інших країн світу.

Відомо, що свинарство – один із найбільш вигідних шляхів збуту зернових, бо до 80% у собівартості свиней складають корми – це одна із самих ємких частин собівартості. Працюючи в InterPIG, мали змогу порівняти ціни на корми та їх витрати в 1 кг собівартості свиней в Україні та ЄС за 2019 рік. Ціни на корми в Україні році були на 30% дешевші, ніж в ЄС. А от в собівартості свиней витрати кормів в Україні були вже на 40% вищі, ніж в ЄС. Тобто на одну і ту ж саму кількість кормів Бельгія та Нідерланди виробляють м’яса свиней у два рази більше, ніж Україна.

Українське свинарство перетворили в своєрідну “фабрику з виробництва перегною”, а не м’яса. Це дуже серйозна проблема. Ми порахували загальні витрати по року на свинарство в Україні – перевитрат на кормах у межах країни було 8 млрд грн щороку. Це пояснює, чому українці так дорого платять за 1 кг свинини.

– Ви згадали про 20 підприємств, яким допомогли уникнути банкрутства. Можете назвати їх типові помилки, які заважали їх бізнесу?

– По-перше, фальшування починається з генетики – це потенціал, з яким свинар здатен мати собівартість на рівні найнижчої у світі, або втратити гроші. В Україні і досі масово продається псевдогенетика. Часто зустрічаємо звичайну відгодівлю під видом генетики. Такі тварини, в принципі, не здатні забезпечити нормальну собівартість.

По-друге, фальшування з кормами. Усі, хто йшов неправильним шляхом у свинарстві, купували сфальшовані премікси, білкові компоненти або готовий комбікорм, який не забезпечував необхідний мінімальний рівень поживних речовин. Це призводило до перевитрат на кормах та ліках, бо свині через незбалансовану годівлю більше хворіють.

По-третє, сфальшовані ветеринарні препарати – це теж поширена практика. А також практика застосування ліків «на око», без необхідної діагностики на чутливість, навіть без встановлення діагнозу.

І довершує роботу такого “бізнесу” – відсутність об’єктивного обліку на свинокомплексі з контролем собівартості. Усе це потім і формує наднормову собівартість свиней.

Ми почали ревізію на рівні свинарства, адже розвиток м’ясної галузі знаходиться у прямій залежності від його розвитку. Якщо в Україні не буде свиней, або їх собівартість буде найвища в світі – то перспектив у м’ясної галузі ні в експорті, ні для задоволення внутрішнього ринку не буде.

– Чи є проблема ще в дефіциті порядних кадрів, крім недосконалого обліку на підприємствах?

– 100%. Спеціалісти на підприємствах часто просто недооцінені розміром зарплати і залишатися працювати чесно на результат, багатьом буває важко. Завжди є вибір – або працюєш на зарплату 15000 грн, або до зарплати щомісяця маєш бонуси 50-100 тис грн і більше з купівлі генетики, кормів, ветеринарних препаратів від недоброчесних постачальників фальсифікату.

– Під час війни ці тенденції загострюються. Чи доцільно інвестувати в свинарство зараз?

– Свинарство – один із найпростіших бізнесів, які тільки існують. Бізнес системний: всі процеси типові і повторюються, як конвеєр на фабриці. Потрібно один раз їх налаштувати, а далі достатньо відповідальних виконавців і контролерів, які відслідковуватимуть дотримання технологічних процесів. Останнім часом все більше запитів приходить у Центр підвищення ефективності в тваринництві з контролювання показників роботи ферм.

Боятися цього бізнесу не потрібно. Наочний доказ – рівень розвитку індустрії в ЄС, Північній і Південній Америці. В Північній Америці, на відміну від країн ЄС, де свинарство сімейний бізнес, на свинокомплексах працюють багато найнятих працівників, мексиканців, зокрема, в яких ставлення до тварин, схоже нашому на багатьох фермах. При цьому галузь, будучи правильно організованою, працює на високому рівні.

В Україні є успішний приклад у птахівництві. Майже кожна українська птахофабрика – це типовий набір технологічних регламентів, які повторюються однаково на кожному підприємстві. За рахунок впровадження найсучасніших методів, українське птахівництво – в авангарді світового виробництва м’яса птиці, насамперед у собівартості і тому успішне в експорті.

Наразі ми працюємо над нарощуванням поголів’я свиней. Україні потрібно в чотири рази збільшити поголів’я, що буде вирощуватися за найнижчою собівартістю у світі. Ситуацію можна вирівняти завдяки генетиці, кормам, обліку та менеджменту. Коли війна закінчиться – корма подорожчають. Україна включиться в міжнародні ринкові процеси, потрібно, щоб ми залишилися в топі, насамперед, через ефективність та собівартість в галузі, так як це вже відбулося в нашому птахівництві.

Не варто боятися надлишку свинини і хвилюватися, що 2024 року ціна на свиней обвалиться.

По-перше, Асоціація “М’ясної галузі” активно проводить роботу спільно з нашими м’ясокомбінатами, які мають досвід зовнішньоекономічної діяльності, зі створення сталих каналів збуту надлишку виробленої в Україні свинини. М’ясна галузь зацікавлена в тому, щоб ринок був прогнозований, заробіток стабільним і постійним, щоб не було коливань, коли заробляють або одні, або інші.

Є дефіцит? Ціна на свиней виросла, населення платить подвійну ціну і свинарі заробляють. Ринок перенасичується, збільшується поголів’я свиней, ціна на свиней падає і в результаті свинарі працюють у нуль чи в мінус. Ми повинні збалансувати попит і позицію за рахунок експорту так, щоб свинарство завжди приносило сталий дохід.

У 2022 році вся світова торгівля свининою була трохи більше 11 млн тонн. За прогнозом Організації економічного співробітництва (ОЕСР) ФАО, до 2030 року у світі споживання свинини збільшиться на 16,5 млн тонн. Тобто щороку споживання свинини зростатиме в середньому на 2 млн тонн.

По-друге, вся Україна до війни вирощувала свинини в забійній вазі в межах 0,6 млн тонн, а зараз менше 0,5 млн тонн. Наше чотирикратне збільшення поголів’я свиней суттєво, навіть, не вплине на закриття глобального дефіциту свинини в світі. Ми не закриємо його, навіть, в десятках відсотків.

Європейський Союз, який був провідним світовим експортером свинини з часткою ринку в 45%, тобто продавав 4,9 млн тонн в рік, через високу концентрацію поголів’я свиней, екологічні норми та обмеження, які вступили в дію в цій частині світу, зараз планово скорочує поголів`я, по деяким країнам до рівня самозабезпечення. На закриття свинокомплексів щороку виділяються мільярди євро – ЄС виходить із ринків, де традиційно був присутнім десятки років. Вони залишаються вільними.

Україні потрібно зробити пропозицію, продемонструвати, що маємо продукт і він буде проданий. Аграріям варто подивитися на свинарство як на довгу перспективу для реалізації власного зерна.

Україні розвиток свинарства буде приносити щороку додатково по 6 млрд євро доданої вартості.

Друга проблема, яка відлякувала аграріїв від свинарства – африканська чума свиней. Понад половина випадків АЧС – надумані. Так приховували економічні втрати на підприємствах або штучно зменшували число підприємств свинарства.

2023 року у світі з’явилася перша вакцина проти африканської чуми свиней, яка продемонструвала 95% ефективності. Вона вже дозволена в низці країн Азії. Розпочата робота з її реєстрації в ЄС. Україна подала відповідні документи і зможе скористатися вакциною для попередження поширення вірусу АЧС.

– Щоб правильно заснувати бізнес у свинарстві, що потрібно зробити?

– Свинарство понад рік забезпечує 200% рентабельності інвестицій. Це гарний варіант як для бізнесу так і держави, яка відчуває проблеми зі збутом продукції рослинництва. Це один із небагатьох шляхів вирішення ситуації з блокуванням експорту зернових – створення внутрішнього ринку збуту.

Щоб зайти в цей бізнес, на одну свиноматку з шлейфом потрібні інвестиції у розмірі 5-6 тисяч євро. В цю суму входить будівництво нових приміщень, закупівля обладнання та генетики – капітальні інвестиції, які потрібно зробити для започаткування бізнесу.

Одна свиноматка і її потомство за рік споживатиме кормів вирощених на 1 гектарі землі, тобто до 10 т зерна. Тобто від одної свиноматки власник отримає приплід, що упродовж року разом із свиноматкою з’їдатиме близько 10 тонн кормів. Тобто одна свиноматка умовно споживає вирощене на 1 гектарі землі. Далі кожен може порахувати з огляду на власний земельний банк реальність нарощування поголів’я. За два роки витрачені 5-6 тисяч євро на свиноматку повернуться.

При сьогоднішній кон’юнктурі ринку прибуток у свинарстві становить понад 200%. До війни собівартість свиней становила 30-35 грн/кг, а ціна реалізації – 45-50 грн/кг. 2022 року через блокування експорту зернових, ціни на корми взагалі впали в рази. Наприклад, пшеничні висівки в п’ять разів, а соєва макуха і соняшниковий шрот подешевшали в 2-3 рази, зернові в 2 рази. Водночас у липні 2022 року світові ціни на свиней і свинину підвищилися вдвічі. В Україні собівартість свиней була менше 20 грн/кг. Зараз вона зросла до 25-30 грн/кг, а ціна реалізації – до 85 грн/кг. Свині виростають за 6 місяців. Тобто за рік на свинокомплексі буде два обороти поголів’я.

Візьмемо максимальну собівартість, що мала б бути без перевитрат – 35 гривень, а реалізацію 85 грн/кг і 2 обороти виробництва за рік, то рентабельність підвищилася за час війни до 300%.

 

– Ви згадували, що працюєте над відкриттям експорту свинарства. На якій стадії знаходитесь?

– Наші м’ясокомбінати, які імпортували свинину, мають багаторічний досвід у торгівлі свининою, насамперед з країнами ЄС. Але для України, насамперед, важливі країни Азії, Африки, куди раніше ЄС експортував свинину і досі там є присутнім. Перелік самих пріоритетних країн: Філіппіни, В’єтнам, Малайзія, Південна Корея, Сінгапур, Південно-Африканська Республіка. Вони споживають мільйони тон свинини.

Свіжі спогади по неуспішний досвід експорту українських зернових у 2022/23 маркетинговому роках, у результаті якого Польща, Угорщина, Румунія, Словаччина, Болгарія заблокували транзит і продаж на власній території зерна з України. Згодом транзит поновили, але досі продаж українського зерна в цих країнах заборонено. Обмежувальні заходи, скоріше за все, будуть продовжені.

Щоб приклад експорту зерна не повторився із свининою, ми свідомо вибудовуємо відносини з новими для нас ринками. У нас з’явилося багато партнерів у глобальному ринку, які нам допомагають і заходять у партнерство у поставках свинини.

Закликаємо представників усіх галузей українського АПК зрозуміти, що нам усім вистачить місця на глобальному ринку. На противагу попереднім рокам, коли асоціації створювалися для протистоянні галузей одна іншій, на часі думати про партнерство. Асоціація “М’ясної галузі” ще 2020 року проголосила цю мету для концентрації зусиль і перемоги на глобальному ринку. Ми повинні зосередитися на тому, щоб усі могли заробляти. Тільки завдяки синергії зможемо досягнути максимального результату.

Українські підприємства м’ясної галузі по рівню розвитку технологій знаходяться на рівні кращих підприємств Європи. Ми нічим їм не поступаємося і готові до будь-яких аудитів. Ми три роки переконуємо Держпродспоживслужбу ініціювати проведення аудиту на присвоєння єврономерів для підприємств асоціації “Мʼясної галузі”. Наявність єврономера допоможе легше заходити на нові ринки, зокрема Азії та Африки. Розуміємо, що попереду багатоступеневі погодження ветеринарних та інших сертифікатів.

У числі перших підприємств, які вже готові до експорту, підприємства західної частини України, які були основними імпортерами і логістично ближче знаходяться до кордонів – “Агро-Інвест”, “Євро-Комерс”, “Ексім Фуд”, “Лембергміт” (Львівська область) та “М’ясокомбінат Антонівський” із Київської області.

Ми усвідомлюємо відповідальність і важливість прийняття міжгалузевих рішень по формуванню комплексної стратегії розвитку українського АПК. Бізнес покладається, насамперед, на свої можливості, однак розраховує на підтримку Держпродспоживслужби, Міністерства закордонних справ, Мінагрополітики. Бізнес вже дійшов згоди між собою. Ми повірили один одному і в перспективність інвестицій у свинарство і розвиток мʼясної галузі.

Варто згадати про перспективність співпраці галузей свинарства та біоетанолу.

Україна експортує в низку країн кукурудзу, зокрема в Китай, на рівні 7-8 мільйонів тонн для виробництва біоетанолу. Після виробництва біоетанолу там відходи – спиртову барду – згодовують свиням і в такий спосіб отримують додану вартість і знижують собівартість свиней. Що нам заважає зробити так само? Природно в умовах блокування експорту зернових, дорогої логістики переробляти зерно на біоетанол, який можна експортувати, отримувати на ньому додану вартість і отримувати дешеву свинину? Свинина стане критично дешевою, якщо будемо використовувати відходи виробництва біотетанолу та інших галузей харчової промисловості.

В такий спосіб можна створити ще кілька доданих вартостей всередині країни і експортувати замість зерна спирт, свинину, м’ясні вироби і сукупно, навіть без біоетанолу, принести в держбюджет України 6 мільярдів євро доданої вартості щороку і вдвічі більше з біоетанолом.

Запрошуємо агробізнес, який раніше торгував зерном, а зараз розглядає свинарство як ринок збуту для свого зерна, діючі підприємства, що хочуть масштабувати свій бізнес, підприємства м’ясної галузі, які зайнялися вирощуванням свиней для власних потреб із переробки, підприємства з виробництва біоетанолу, до кооперації, формування спільної стратегії розвитку українського АПК, пошуку шляхів виходу з ситуації, яку зараз маємо з експортом зерна, на Форумі «Зерно. Свині. Мʼясо -2023», а також після його закінчення.

Наголошу, через обмеження з експортом зерна у свинарства України відкриваються великі можливості для галузей, що створюють додану вартість в Україні. Асоціація “Мʼясної галузі” з партнерами готова допомагати всім скористатися ними.

Джерело: https://interfax.com.ua/news/interview/934496.html

, ,