Україна в січні-червні скоротила імпорт свіжої, охолодженої та мороженої свинини в 5,5 раза, до 5,7 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомила асоціація “Свинарі України” (АСУ) з посиланням на митну статистику.
“Минулого року було чимало стимулів для пожвавлення імпортної активності: на початку року – розбіжність вітчизняних і європейських котирувань на свинину, у другому кварталі – податкові пільги для окремих груп імпортерів. Це нашарувалося на проблеми, пов’язані з порушенням виробничо-збутових ланцюгів, зокрема з окупацією значної частини території країни”, – пояснили в АСУ.
За інформацією аналітиків, нинішні темпи імпорту свинини найнижчі за останні 6 років, вони суттєво відстають від показників попереднього року. Так, за перше півріччя 2023 року в Україну завезли 5,7 тис. тонн м’яса свиней з-за кордону проти понад 31 тис. тонн у першій половині 2022-го.
Основною причиною ослаблення імпортної активності в галузевій асоціації називають зміцнення котирувань на свинину в Європі, яка залишається основним постачальником цієї продукції в Україну.
“Хоча на ринку свинини ЄС епізодично трапляються негативні коливання цін (зокрема, фіксували в травні), вони поки що не мають затяжного характеру і переважно зберігаються на високому рівні. Це значно обмежує можливості українських імпортерів і перелік товарних позицій, “прохідних” для вітчизняного ринку м’яса”, – зазначено в повідомленні.
При цьому наголошується, що в червні 2023 року ціна імпортованого кілограма переважно коливалася в діапазоні $2,28-2,99, а середньозважена становила 2,56 $/кг, тоді як рік тому основна маса імпорту свинини надходила по 1,89-2,55 $/кг, або в середньому 2,21 $/кг.
“Останнім часом з-за кордону надходить переважно “бюджетна” сировина, яка практично не складає конкуренції вітчизняній охолодженій свинині, при цьому обсяги імпорту залишаються доволі “скромними”, незважаючи на їхнє збільшення в червні”, – резюмували в асоціації.