Україна обмежила ввезення продуктів м’ясних продуктів з низки країн Європейського Союзу через реєстрацію в них африканської чуми свиней (АЧС), повідомило Східне міжрегіональне Головне управління Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (Східне ГУ Держспоживслужби).
Згідно з повідомленням, заборона поширюється на продукцію з низки зон Латвії, Чехії, Хорватії, Словаччини, Румунії, Польщі, Німеччини, Литви, Італії, Естонії, Греції та Болгарії.
У Держспоживслужбі звернули увагу, що Україна визнає зонування щодо африканської чуми свиней, запроваджене Європейським Союзом згідно з імплементаційним регламентом Комісії (ЄС) 2023/54.
У зв’язку з цим заборона поширюється на території ІІ та ІІІ зони для ввезення тварин, що належать до родини свиноподібних, таясових та тапірових, а також генетичного матеріалу та продуктів з них.
Йдеться про продукцію, отриману в згаданих зонах, де на момент видачі сертифіката не повідомлялося про зараження домашніх свиней вірусом АЧС протягом 12 місяців до дати забою тварин, від яких отримано свіже м’ясо. Заборона також поширюється на м’ясо тварин, що походять із господарств або отримані на бійнях, в/і навколо яких, включно з територією в радіусі 10 км, не виявляли АЧС протягом 40 днів до дати забою.
При цьому заборона не поширюється на продукти, які пройшли обробку методом, що гарантує знищення збудника цього захворювання згідно з вимогами щодо ввезення (пересилання) на митну територію України харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження і продуктів їхнього оброблення, переробки, затвердженими наказом Міністерства аграрної політики та продовольства №553 від 16 листопада 2018 року.
Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – контагіозне вірусне захворювання свійських і диких свиней, вперше зафіксоване 1903 року в Південній Африці. Воно не піддається лікуванню та вакцинопрофілактиці. Зупинити поширення вірусу можна лише карантинними заходами.
АЧС безпечний для людини, але тягне за собою економічні втрати, оскільки всі тварини в осередку зараження мають бути знищені.