Business news from Ukraine

Дев’ятий пакет санкцій проти РФ може включати обмеження щодо металургії та ліміт цін на нафту – експерт

22 Листопада , 2022  

У дев’ятому пакеті санкцій проти Росії можуть бути обмеження щодо російської металургії, розширення підсанкційного списку юридичних та фізичних осіб та, можливо, ліміт цін на російську нафту, вважає політичний експерт, кандидат історичних наук Валентин Гайдай. Проте, на його думку, поки що не варто чекати більш серйозних обмежень.

“Хоча, визнання Європарламентом Росії країною-терористом може дати додатковий імпульс до подальших санкцій, вірогідно,  що більш суттєві обмеження ми побачимо в наступному році після закінчення зимового періоду та опалювального сезону. Тоді ж можливе введення газового ембарго та інші обмеження, наприклад, на постачання до Росії технологій, товарів соціального направлення тощо”, – зазначив Гайдай.

Також експерт вважає, що в дев’ятому санкційному пакеті ми навряд чи побачимо механізм вилучення російських активів на користь України.

“Конфіскація активів РФ наразі малоімовірна хоча б тому, що даний механізм ще не розроблений, відсутня відповідна нормативно-правова база, та й саме його задіяння буде більш актуальним після перемоги України, коли знадобляться кошти на відновлення економіки, інфраструктури, господарства і т.д.”, – підкреслив він.

Водночас, Валентин Гайдай вказує на недопрацювання у вже існуючих санкціях та зазначає, на що треба звернути особливу увагу при підготовці нових санкцій.

“Для реально ефективного паралічу фінансової системи РФ необхідно відключити від системи SWIFT абсолютно всі російські та білоруські банки (білоруські – як країни-співагресора), а антиросійські та антибілоруські санкції потрібно синхронізувати. Також, в майбутніх санкціях необхідно повністю анулювати страхування російських авіакомпаній та суден, випрацювати дієву схему вторинних санкцій” – наголосив Валентин Гайдай.

За матеріалами blogs.korrespondent.net

, , ,