Business news from Ukraine

Іспанський хамон через зміну клімату опинився під загрозою

3 Лютого , 2023  

Зміна клімату в Іспанії загрожує ключовому інгредієнту раціону свиней – жолудям із дубових лісів, це може вплинути на виробництво преміального хамону Іберіко Бейота в країні.

Хамон Іберіко Бейота є преміальним іспанським хамоном, який може продаватися за ціною вище 100 євро за кілограм. Його роблять із чорноногих свиней, які останній місяць свого життя мають провести, харчуючись жолудями в дубових лісах.

Однак останніми роками через надзвичайно спекотне і сухе літо на дубах стало рости менше жолудів. Цей факт, а також падіння ринкової вартості продукту, призвело до скорочення виробництва хамона на 20% в автономній області Естремадура.

Літо 2022 року стало найспекотнішим в Іспанії за всю історію, а також третім за сухістю. За 50 років кількість опадів в Естремадурі зменшилася на 35%. При цьому навіть якщо наступне літо буде не таким спекотним, це не стане гарантією великої кількості жолудів у майбутньому.

“Я очікую, що цей рік, після посухи минулого літа та зими з невеликою кількістю дощів, може стати найгіршим за 40 років, що я працюю тут”, – заявив президент компанії виробника хамона Señorio de Montanera Франциско Еспарраго.

Виробники хамона можуть імпортувати жолуді, але Еспарраго не схвалює цю ідею. За його словами, імпортні жолуді можуть принести нові захворювання.

,