Business news from Ukraine

Бустерні щеплення проти ковіду дають недовготривалий ефект – французьке дослідження

21 Лютого , 2023  

Бустерні щеплення проти COVID-19 посилюють захист від важких форм захворювання, включно із зараженнями від останніх мутацій вірусу, але ефект від них швидко знижується, повідомляє у вівторок газета Le Figaro з посиланням на дослідження.

“Повторні дози дали змогу посилити захист від ризику госпіталізації, але цей захист виявлявся обмеженим у часі”, – цитує видання доповідь, підготовлену під егідою Національного агентства з безпеки лікарських засобів і страхового фонду Assurance maladie.

Видання зазначає, що це остання із серії робіт із вивчення ефективності протиковідних вакцин від початку їх застосування. У Франції використовують переважно вакцини Moderna і Pfizer/BioNTech. Вони показали свою ефективність проти важких форм захворювання, хоча і “незначно знижують ризик подальшого зараження в середній або довгостроковій перспективі”.

Водночас навіть у тому, що стосується випадків, які потребують госпіталізації, ефективність має тенденцію знижуватися з часом, через що санітарна влада країни організовувала кампанії бустерних щеплень третьою, четвертою і вже п’ятою дозою.

При цьому, пише Le Figaro, все одно немає достатніх даних про реальну користь цих послідовних щеплень, які посилюють ефективність, особливо після появи штаму Omicron, який має кілька різновидів і легше вислизає від захисних заходів.

,