Business news from Ukraine

ОМЗ “Карпати” виготовить 300 вагонів-зерновозів

14 Травня , 2024  

Дослідно-механічний завод “Карпати” (Львівська обл.) 2024 року на замовлення проєкту USAID “Економічна підтримка України” виготовить 300 вагонів-зерновозів, що становитиме 45% річного завантаження підприємства, повідомила пресслужба донорської організації у Facebook.

У USAID нагадали, що 2023 року на їхнє замовлення завод виготовив 50 таких вагонів для одного з найбільших операторів зернового ринку України ТОВ “СП “Нібулон” (Миколаїв). У 2024 році Проєкт замовив 300 вагонів для інших компаній, що займаються експортом агропродукції.

Згідно з повідомленням, ОМЗ “Карпати” виробляє по три вагони на добу вагою 23,5 тонни. Основна складова кузова вагона – металопрокат європейського походження, що закуповується в українських постачальників. Решта комплектуючих – вісь вагонна, колесо суцільнокатане, рама бічна, балка надресорна, запчастини ударно-тягового пристрою, гальмівне обладнання та інші деталі – українського виробництва.

“Під час повномасштабної війни замовлення на вагони-зерновози становлять 75% з того, що ми робимо. Завдяки проєкту USAID торік ми отримали замовлення і вчасно виконали його: виготовили 50 вагонів. Це означає, що 650 наших працівників мали роботу, отримували зарплату і ми як бізнес своєчасно сплачували податки до бюджетів різних рівнів. Це один із прикладів того, що міжнародна допомога працює для української економіки”, – розповіла маркетингова директорка ОМЗ “Карпати” Олександра Бодьор.

За його інформацією, наразі завод має портфель замовлень до серпня 2024 року. Крім зерновозів, перспективним напрямком є виготовлення цементовозів, необхідних для відновлення критичної інфраструктури та житлового фонду України.

“У 2023 році всі (три) вагонобудівні заводи в Україні виготовили 1967 вагонів. ОМЗ “Карпати” став лідером: компанія виготовила 567 вагонів для потреб українського ринку, це на 5% більше, ніж у 2022 році. Сьогодні на підприємстві працює понад 650 осіб”, – зазначили в донорській організації.

Як повідомлялося, проєкт USAID реалізує програму з розвитку стійкості сільського господарства України (AGRI-Україна), бюджет якої становить $350 млн. У межах ініціативи “AGRI-Україна” проєкт USAID співпрацює з державними та приватними підприємствами для залучення інвестицій у транспортування та перевалку зерна.

, ,