Business news from Ukraine

Макроекономічні тенденції першого кварталу 2024 року: аналіз ситуації від Experts Club

30 Травня , 2024  

Київський аналітичний центр Experts Club у новому відео на своєму YouTube-каналі представив аналіз економічних тенденцій першого кварталу 2024 року в Україна та світі на підставі офіційних даних Держкомстату України, НБУ, ООН, Світового банку та експертних прогнозів.

Макроекономічні показники України

За словами засновника центру Максима Уракіна, у першому кварталі 2024 року ВВП України зріс на 4,1% до 5,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

“Основними чинниками зростання стали збільшення експорту агропродукції та виробничої активності у певних галузях. Однак, негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами за перший квартал становило майже 6 мільярдів доларів, що на 10% більше порівняно з минулим роком. Це пов’язано з підвищенням імпорту енергоносіїв після ударів по українській енергетиці в березні”, – зазначив Уракін.

Державний борг України, за словами засновника Experts Club, досяг нового історичного максимуму в 151 мільярд доларів, що в гривневому еквіваленті становить майже 6 трильйонів гривень. Інфляція в Україні в першому кварталі склала 1% у річному вимірі, що відповідає цільовому діапазону НБУ.

Глобальна економіка

Максим Уракін зазначив, що за прогнозами аналітиків темпи зростання світової економіки в 2024 році складуть 2%, що нижче очікувань кінця минулого року. Основними причинами сповільнення стали високі процентні ставки в розвинених країнах та глобальна геополітична невизначеність.

“Економіка США в першому кварталі 2024 року зросла на 1,6%, що нижче темпів зростання, спостережуваних у попередніх кварталах, але все ж на прийнятному рівні для розвитку економіки країни. Економіка Китаю зросла на 5% завдяки частковому виходу з кризи та державним вливанням у технологічний кластер”, – підсумував експерт.

Він також нагадав, що Європейська комісія очікує зростання у 2024 році економіки єврозони лише на 0,8%, навіть тобто навіть мент ніж на 1%.

“Висока інфляція та слабкий внутрішній попит залишаються основними проблемами країн ЄС. Однак, британська економіка продемонструвала скромний ріст на 0,6%, що свідчить про слабке відновлення після пандемії та Брекзиту”, – зазначає Уракін.

Економічна ситуація в світі залишається напруженою і залежить від багатьох факторів, включаючи геополітичні ризики та зміни в глобальному економічному та політичному ландшафті. Experts Club продовжить слідкувати за ситуацією і інформувати про актуальні та збалансовані новини.

Більше про макроекономіку України та світу ви можете дізнатись з відео за посиланням:

Підписатись на канал Experts Club:

https://www.youtube.com/@ExpertsClub

, , ,