Business news from Ukraine

Посольство Єгипту в Україні провело урочистий прийом з нагоди святкування 72- ї річниці Революції 23 липня

27 Липня , 2024  

23 липня 2024 року Надзвичайний і Повноважний Посол Арабської Республіки Єгипет в Україні Айман Елгаммал провів дипломатичний прийом з нагоди святкування 72-ї річниці Революції 23 липня 1952 року.
23 липня в Єгипті відзначається державне свято – День Революції 1952 року, в результаті якої в країні повалили феодально-монархічний режим правління короля Фарука та встановили республіку.
У 1953 році Єгипет проголошений республікою. З 1971 року офіційна назва країніи – Арабська Республіка Єгипет.
На урочистий захід із нагоди свята завітали почесні гості: глави дипломатичних місій іноземних держав, акредитованих в Україні, представники керівництва органів державної влади, у тому числі, Спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх, ісламські релігійні діячі, члени єгипетської діаспори, освітяни та культурні діячі.
На початку свого виступу Посол Єгипету в Україні Айман Елгаммал привітав усіх присутніх з важливою датою в історії Арабської Республіки Єгипет, зупинився на основних етапах становлення Єгипету, як суверенної країни та досягненнях в економіці протягом останніх 10 років – за часів революції, яка сталася 30 червня 2013 року й створення третьої Єгипетської республіки у 2014 році.
Під час виступу пан Посол наголосив, що між нашими державами встановилися тісні дружні відносини у політичній, економічній, комерційній та інвестиційній сферах.
«Торговельний баланс між Єгиптом та Україною до пандемії коронавірусної хвороби та нинішньої війни становив 2,1 мільярда доларів, а в 2023 році він склав близько 1,3 мільярда доларів. Єгипет досі залишається основним торговим партнером для України в Африці та на Близькому Сході та сьомим торговим партнером у світі, а початок цього року демонструє прогрес у поверненні торгового балансу до довоєнного рівня.», – зазначив дипломат.
Він також підкреслив, що Єгипет та Україна мають довгу історію співпраці й в космічній сфері, а перший єгипетський супутник був розроблений і побудований саме в Україні за участю єгипетських експертів.
У своєму виступі Глава Дипломатичної місії детально зупинився на новітній історії Єгипту після революції 1952 року, коли його країна стала свідком війн 1956, 1967 і 1973 років, де більше 30% країни, а саме півострів Синай, була окупована протягом 6 років та, як і Україна зазнала важких випробувань.
Проте Єгипту вдалося звільнити всі свої землі не лише за допомогою військової сили, але, головним чином, за допомогою дипломатії, звернувшись до Міжнародного суду ООН, щоб повернути навіть через 16 років після закінчення бойових дій у 1973 році останню спірну територію – єгипетське місто Таба.
Спираючись на цю сторінку історії, Посол наголосив на незмінній позиції його країни щодо підтримки територіальної цілісності та суверенітету України, бо ці принципи визначали позицію Єгипту щодо всіх конфліктів, включно з Україною ще з 2014 року.
«Крім того, Єгипет вважає, що жоден конфлікт не може бути вирішений лише військовим шляхом, адже дипломатія відіграє першочергову роль у вирішенні будь-якого конфлікту, тому ми брали участь у «Комітеті зі звʼязків на рівні арабських міністрів щодо української кризи», який був створений Лігою арабських держав та з ініціативи африканських президентів після спалаху повномасштабної збройної агресії проти України. Президент Ас-Сісі під час Саміту СОР27 звернувся до світових лідерів із закликом працювати над мирним вирішенням війни в Україні. Крім того, Єгипет підтримує всі зусилля сторін для мирного вирішення конфлікту.»,- зауважив дипломат.
Від українського уряду привітання з нагоди свята висловив Спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки, український дипломат та історик Максим Субх.
Джерело: https://www.facebook.com/UkrDiplomatic/

,