Business news from Ukraine

Фонд держмайна України оголосив аукціон з приватизації «Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату»

1 Серпня , 2024  

Фонд держмайна (ФДМ) України оголосив 6 серпня аукціон із приватизації державного пакета акцій у розмірі 97,5458% статутного капіталу АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» (ЗАлК). Згідно з прес-релізом ФДМ у четвер, 6 серпня заплановано проведення онлайн-аукціону з приватизації 607 млн 446,012 тис. штук акцій. Аукціон пройде в електронній торговельній системі «Прозорро.Продажі» зі стартовою ціною майже 151,9 млн грн, термін подання пропозицій для участі в торгах – до 5 серпня.

При цьому наголошується, що ЗАлК є чудовим brownfield-проєктом, оскільки розташоване в м. Запоріжжі, поруч з автодорогою національного значення Н08. Серед переваг об’єкта велика загальна площа приміщень та земельної ділянки. Новий власник може розглядати об’єкт ведення бізнесу або його релокації.

На балансі АТ перебувають 1497 зареєстрованих одиниць нерухомого майна та інфраструктури загальною площею – 370 929,85 кв. м. Також до об’єкта входить 291 одиниця транспортних засобів і спецтехніки. Об’єкти нерухомості, що перебувають у власності АТ, розташовані на 25 зареєстрованих земельних ділянках загальною площею 216,0856 га.

Станом на 31 травня 2023 року частину нерухомого майна підприємства загальною площею 6 755,6 кв. м передано в оренду згідно з вісьмома договорами, граничний термін дії яких – до 1 вересня 2065 року.

На балансі підприємства обліковуються 18 об’єктів державної власності, які не ввійшли до статутного капіталу товариства та залишилися в державній власності (два укриття, прилади, радіостанції, інженерні мережі, автодороги тощо).

У підприємства є заборгованості, зокрема прострочена кредиторська заборгованість підприємства становить 6,44 млрд грн.

За умовами аукціону новий власник зобов’язаний протягом 18 місяців з дати переходу права власності забезпечити погашення заборгованості із зарплати та перед бюджетом, а також протягом шести місяців не допустити звільнення працівників ЗАлКу, відповідно до вимог статей 40 і 41 Кодексу законів про працю України.

Детальніше про АТ «ЗАлК» за посиланням: http://surl.li/oyxgsp

ЗАлК раніше був єдиним в Україні виробником первинного алюмінію. Власником ЗАлКу в 2004 році стала російська група «СУАЛ». У 2007 році комбінат перейшов під контроль ОК «РусАл», створеної в результаті злиття алюмінієвих і глиноземних активів ВАТ «РусАл», «СУАЛа» і швейцарського трейдера Glencore. У багаторічних судових позовах винесено вердикт про розірвання договорів купівлі-продажу 68,01% акцій ЗАлКу і повернення цього пакета в держвласність. Статутний капітал АТ «ЗАлК» становить 155 млн 682,28 тис. грн, номінал акції – 0,25 грн.

, , ,