Business news from Ukraine

Ощадбанк збільшив кредитну лінію “Кернел” до 1,253 млрд грн

8 Серпня , 2024  

Державний Ощадбанк збільшив кредитний ліміт для СТОВ “Дружба-Нова”, найбільшого кластеру агрохолдингу “Кернел”, майже вчетверо – з 340 млн грн до 1,253 млрд грн, повідомила прес-служба банку.

Згідно з повідомленням, фінанси надаються для поповнення обігових коштів виробника сільгосппродукції. Завдяки залученим коштам компанія зможе забезпечити ефективну збиральну та посівну кампанії в поточному році, що призведе до збільшення валютних надходжень від українського експорту.

“Підтримка аграрної галузі продовжує залишатися для нас пріоритетом під час війни, адже це не тільки продовольча безпека, а й один із головних драйверів нашої економіки та валютних надходжень в Україну”, – заявив заступник голови правління Ощадбанку, відповідальний за корпоративний бізнес Юрій Каціон.

У банку уточнили, що кредитний портфель групи компаній “Кернел” в Ощадбанку становить уже понад 2,2 млрд грн.

СТОВ “Дружба-Нова” – один з найбільших земельних кластерів Кернел, який обробляє понад 110 тис. га в Сумській, Чернігівській та Полтавській областях. Спеціалізується на рослинництві та тваринництві.

Агрохолдинг “Кернел” до війни посідав перше місце у світі за виробництвом соняшникової олії (приблизно 7% світового виробництва) і її експортом (приблизно 12%). Є одним з найбільших виробників і продавців бутильованої олії в Україні. Крім того, займається вирощуванням агропродукції та її реалізацією.

Чистий прибуток “Кернела” за 2023 ФР склав $299 млн, тоді як попередній рік компанія завершила з чистим збитком $41 млн. Виручка агрохолдингу за 2023ФР скоротилася на 35% – до $3,455 млрд, проте EBITDA зросла в 2,5 раза – до $544 млн.

За перше півріччя 2024ФР чистий прибуток “Кернел” впав у 3,6 раза до першого півріччя 2023ФР – до $102 млн, а EBITDA – удвічі, до $223 млн за зниження виручки на 16% – до $1,59 млрд.

За даними Національного банку України (НБУ) станом на 1 травня 2024 року Ощадбанк посідав 2-е місце (403,61 млрд грн) за загальними активами серед 63 банків країни. Чистий прибуток фінустанови за минулий рік становив 5,98 млрд грн.

, ,