Business news from Ukraine

Експорт агропродукції в рамках Чорноморської зернової ініціативи досяг майже 1,8 млн тонн

4 Вересня , 2022  

Загальний тоннаж зерна та інших продуктів харчування, що експортуються з трьох українських портів у рамках Чорноморської зернової ініціативи, на 2 вересня досяг 1 млн 766,53 тис. тонн, повідомив спільний координаційний центр (СКЦ).

“Загалом дозволено 160 рейсів: 86 вхідних та 74 вихідні”, – наголошується в його зведенні.

Зокрема, 2 вересня СКЦ санкціонував рух у суботу восьми суден, які перевозять загалом 196,29 тис. тонн агропродукції.

Серед них з порту “Південний”: MAINA у Таррагону (Іспанія) з 56,5 тис. тонн кукурудзи, CANOPUS у Джавахарлалі Неру (Індія) з 42 тис. тонн соняшникової олії, SEA DOLPHIN в Амстердам (Нідерланди) з 31,1 тис. тонн, LADY PERLA в Порто Маргера (Італія) з 20,5 тис. тонн кукурудзи.

З порту “Чорноморськ”: BC CALLISTO до Дамієтти (Єгипет) з 31,4 тис. тонн пшениці, LADY EVA у Патри (Греція) з 6,12 тис. тонн пшениці, SEALOCK до Мерсін (Туреччина) з 2,07 тис. тонн. тонн гороху, а також SARA з Одеси до Текірдагу (Туреччина) з 6,6 тис. тонн.

Очікується, що в суботу-неділю також вирушать ще два судна, чиє заплановане відправлення в п’ятницю було відкладено: MUBARIZ IBRAHIMOV з Одеси до Текірдагу (Туреччина) з 6,6 тис. тонн соняшникової олії та NORD VIRGO з “Південного” до Хуана (Китай) ) із 62,34 тис. тонн кукурудзи.

Крім того, СКЦ 2 вересня завершив вісім інспекцій вхідних суден, а на суботу у нього заплановано дев’ять інспекцій: шість вхідних суден і три виходи.

Як повідомлялося, 22 липня у Стамбулі на пропозицію ООН Україна, Туреччина та генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів “Одеса”, “Чорноморськ” та “Південний”.

,