Business news from Ukraine

Виробники з Європи через високі ціни на енергоресурси почали переносити діяльність у США

26 Вересня , 2022  

Європейські виробники, які зіткнулися зі стрибком цін на енергоносії, переносять операції до США, розраховуючи скористатися як більшою стабільністю американського енергоринку, так і державними стимулами, пише The Wall Street Journal.

Експерти попереджають про можливість нової хвилі деіндустріалізації в Європі в умовах різких коливань цін на енергоресурси та стійких проблем у ланцюжках постачання. Операційне середовище в Штатах виглядає набагато сприятливішим, особливо для виробників хімічної продукції та компаній інших енергоємних галузей. У серпні президент США Джо Байден підписав закон Inflation Reduction Act (IRA), який передбачає, зокрема, податкові пільги для промислових компаній та представників сфери “зеленої” енергетики.

Раніше цього місяця WSJ повідомляла з посиланням на джерела, що американський виробник електромобілів Tesla Inc. поставив на паузу план випуску акумуляторів у Німеччині у зв’язку з можливістю отримання податкових пільг у США. Джерела газети повідомляли, що Tesla розглядає можливість відправки до Штатів обладнання для виробництва акумуляторів, яке призначалося для її підприємства в Берліні.

Серед європейських компаній, які оголосили про розширення операцій у США цього року, – автовиробник Volkswagen AG, а також, наприклад, голландська хімкомпанія OCI NV, яка володіє підприємством з виробництва аміаку в штаті Техас.

Європейська сталеливарна компанія ArcelorMittal SA раніше цього місяця оголосила про скорочення виробництва на двох заводах у Німеччині. При цьому результати її техаського підприємства виявилися кращими за очікування, що глава компанії Адітья Міттал пояснив низькою вартістю енергоносіїв у регіоні.

Експерти відзначають, що американська економіка досить добре пройшла пандемію і є більш привабливою для бізнесу, ніж Європа і Китай, незважаючи на рекордну інфляцію, проблеми в каналах постачання та ризики рецесії, що зберігаються, внаслідок посилення грошово-кредитної політики Федеральною резервною системою (ФРС). У Китаї, як і раніше, діють карантинні обмеження для стримування поширення COVID-19, а Європа дестабілізована енергетичною кризою через конфлікт в Україні.

Європейським виробникам буде важко зберегти конкурентоспроможність без зниження цін на енергоресурси чи державні субсидії, зазначає головний виконавчий директор норвезької хімкомпанії Yara International ASA Свейн Торе Холсетер.

“Деяким галузям у результаті доведеться релоцювати виробництво на постійній основі”, – вважає він.

, , , ,