Внутрішні ціни на український цукор продовжують падати через торговельні обмеження Європейського Союзу, оптові ціни від заводів можуть знизитися до 18-19 грн/кг, повідомили в аналітичному кооперативі “Пуск”, створеному в межах Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).
“Український цукор переважно залишається на внутрішньому ринку через обмежений експорт. Спроби постачати продукцію до Туреччини, Македонії та інших країн поки що не дають змоги суттєво розвантажити запаси. Через торговельні обмеження з ЄС, які триватимуть до 2025 року, Україна стикається з труднощами експорту цукру”, – пояснили аналітики й додали, що ця тенденція, ймовірно, продовжиться найближчими місяцями.
За інформацією експертів, деякі заводи в Україні вже почали знижувати ціни з попередніх 21,50-22 грн/кг до 21 грн/кг. Вони очікують, що у вересні-жовтні ціни можуть впасти до 18-19 грн/кг через перенасичення внутрішнього ринку.
Водночас світовий ринок цукру демонструє значне зростання цін через низку факторів.
“Серед ключових причин – значна посуха в Бразилії, яка серйозно вплинула на врожайність цукрової тростини. Додатково ситуацію погіршили масштабні пожежі, які пошкодили від 5 до 8% посівних площ. Це призвело до суттєвого зростання вартості цукру на світових біржах”, – констатували в “Пуску”.