Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

В Україні рекордна переробка сої: у лютому 2025 року – до 330 тис. тонн

19 Березня , 2025  

В Україні внутрішня переробка соєвих бобів продовжує демонструвати високі темпи, зокрема в лютому 2025 року було перероблено абсолютний місячний максимум – близько 320-330 тис. тонн сої, що на 27% більше, ніж у січні поточного року, повідомило інформаційно-аналітичне агентство “АПК-Інформ”.

Аналітики зазначили, що у 2024/25 маркетинговому році (МР, вересень-лютий) в Україні було перероблено рекордні майже 1,45 млн тонн, що на 57% перевищує показник аналогічного періоду минулого сезону та на 43% – попередній максимум для першої половини сезону-2019/20 з 1 млн тонн.

“Такий досить суттєвий приріст зумовлений передусім заходженням у переробку соєвих бобів великих заводів через складнощі із закупівлею соняшника. Проте збереженню високих темпів переробки вже кілька місяців поспіль сприяє активний експорт соєвого шроту на тлі привабливої для імпортерів вартості”, – пояснили експерти.

В “АПК-Інформ” прогнозують, що всього в сезоні-2024/25 в Україні може бути перероблено до 2,2-2,3 млн тонн сої, що становить близько 36% загальної пропозиції даної культури проти 33-35% у попередні два сезони. Водночас частка експорту сої, попри збільшення у фізичному еквіваленті, може знизитися за підсумками МР до 57% проти 58-60% у попередні сезони.

Перспективи переробки соєвих бобів у другій половині поточного сезону виглядають трохи песимістично, вважають аналітики.

Світовий ринок очікує рекордного врожаю сої в Південній Америці, збільшення переробки в Аргентині та збільшення пропозиції в секторі соєвого шроту, баланс якого і так виглядає перевантаженим в останні кілька сезонів. Посилення напруженості в торгових відносинах між США та ЄС, а також запроваджені тарифи в секторі сої з боку Китаю можуть сприяти збереженню високого попиту на зовнішньому ринку на українську сировину, що спонукає трейдерів наростити продажі сировини, яка не надійде на переробку, пояснили в аналітичному агентстві.

, ,