Business news from Ukraine

Чинна президентка Молдови Санду лідирує в рейтингу кандидатів на виборах президента

30 Липня , 2024  

Чинний президент Молдови Майя Санду лідирує в рейтингу потенційних кандидатів на виборах, що відбудуться 30 жовтня, свідчать результати соціологічного опитування, представлені на прес-конференції у вівторок.

Згідно з підсумками опитування, якби президентські вибори відбулися наступної неділі, то 30,3% респондентів проголосували б за Санду, 13% – за голову Партії соціалістів Ігоря Додона (який уже оголосив, що не балотуватиметься); 6,5% – за лідера «Нашої партії» Ренато Усатого; 5,6% – за колишнього башкана Гагаузії Ірину Влах; 5,4% – за мера Кишинева Іона Чебана, який, як і Додон, заявив, що не має наміру балотуватися.

Майже кожен п’ятий серед опитаних заявив, що поки не визначився, за кого голосуватиме. Якщо врахувати тільки виборців, які визначилися, то за Санду готові проголосувати 39,3%, за Додона – 16,9%, за Усатого – 8,5%.

Колишній прокурор Олександр Стояногло, якого Партія соціалістів вирішила висунути як кандидата опозиції, згідно з опитуванням, набрав 1%.
«Стояногло нещодавно заявив про намір балотуватися. Його не було включено до списку претендентів на посаду президента, і цей 1% – це ті, хто назвали ім’я Стоянголо самостійно. Не виключено, що зараз рейтинг Стояногло може бути істотно вищим», – сказав директор соціологічної компанії CBS-Reserarch Василь Кантаржи.

Говорячи про рівень довіри до політиків, він зазначив, що на відкрите запитання про довіру до політиків 21,3% респондентів назвали Санду, 7,2% – Додона і 4,6% – олігарха-втікача Ілана Шора. За ними йдуть голова «Нашої партії» Усатий (3,3%) і мер Кишинева Чебан (3,2%).

Водночас 38,2% респондентів відповіли, що не довіряють нікому з політиків.

Опитування провела компанія CBS-Reserarch на замовлення Інституту європейських політик і реформ. Опитування проводили 28 червня – 18 липня за участю 1119 осіб. Похибка – 2,9%.

Раніше аналітичний центр Experts Club і Максим Уракін презентували аналітичний матеріал про найважливіші вибори в країнах світу у 2024 році, докладніше відео аналіз доступний тут – https://youtu.be/73DB0GbJy4M?si=eGb95W02MgF6KzXU

 

, , , ,