Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

Американський стартап, що вирощує клітини для виробництва м’яса без забою тварин, активно розвивається

25 Листопада , 2022  

Американський стартап Upside Foods, що вирощує тваринні клітини для виробництва м’яса без забою тварин, отримав у листопаді дозвіл на свою методику від Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA).

“Ми запустили Upside Foods у світі, сповненому скептиків, і сьогодні ми знову творимо історію, ставши першою компанією, яка отримала дозвіл від FDA на м’ясо, що вирощується в лабораторії”, – сказав Ума Валеті, співзасновник і генеральний директор каліфорнійського підприємства.

“Це важливий етап на шляху до нової ери у виробництві м’яса, і я сповнений ентузіазму від ідеї, що американські споживачі скоро зможуть їсти м’ясо чудового смаку, вироблене безпосередньо з клітин тварин”, – додав підприємець.

Насправді Upside Foods ще належить подолати чимало бар’єрів, включно з інспекціями американського міністерства сільського господарства, перш ніж у стартапа буде можливість продавати свою продукцію.

FDA “з усією ретельністю” оцінило дані та інформацію, надані компанією про свої методи, і “на даному етапі не має додаткових запитань щодо безпечності продукції”, сказано у висновку відомства. Але “цей контроль не є процесом апробації”, уточнюється в документі.

Аж ніяк не єдиний стартап прагне до того, щоб виробляти й випускати на ринок м’ясо, яке називають “лабораторним” або “штучним”, з метою постачання людям тваринних білків за меншого впливу на навколишнє середовище, ніж це відбувається за умови інтенсивного тваринництва, та без забою тварин.

“Штучне” м’ясо відрізняється від замінників рослинного походження, таких як, наприклад, “стейки” з сої та інших інгредієнтів, що імітують консистенцію і смак м’яса, але не містять тваринних білків.

Конкурент компанії Upside Foods стартап Eat Just першим отримав 2020 року дозвіл на комерціалізацію “штучного” м’яса в Сінгапурі. У травні нинішнього року Eat Just замовив гігантські резервуари, в яких розраховує лабораторно виробляти куряче м’ясо і яловичину в значних кількостях.

Поки одні очікують на можливість годувати людей “лабораторним” м’ясом, утім, дуже дорогим і зовсім непростим у виробництві наразі, інші підприємці прагнуть завоювати ринок кормів для домашніх тварин, виходячи з того, що запити котів і собак задовольнити простіше, ніж запити їхніх власників. Так, стартап зі штату Колорадо Bond Pet Foods працює над тваринним білком, одержуваним у процесі мікробної ферментації, для годування собак без забою корів або курей.

, ,