Business news from Ukraine

«Метінвест» спрямував 23 млрд грн у модернізацію металургійних комбінатів «Каметсталь» і «Запоріжсталь»

6 Червня , 2024  

Гірничо-металургійна група «Метінвест» протягом 2022-2023 рр. інвестувала 23 млрд грн у модернізацію металургійних комбінатів «Каметсталь» і «Запоріжсталь», а також у «зелену» трансформацію підприємств.

Як повідомив операційний директор (chief operating officer, COO) «Метінвесту» Олександр Мироненко під час дискусії «Найбільші інвестори воєнного часу: погляд у майбутнє» на форумі Forbes Ukraine «Гроші для Перемоги», пріоритетними напрямками для інвестицій компанії у 2024-2025 роках є співробітники, обладнання та допомога ЗСУ.

«У нас є три ключові пріоритети. Перший – це наші колективи. Другий – це обладнання та виробничі майданчики. І третє – це підтримка Збройних сил. Особливо в тих містах, де розташовані наші підприємства. Це Запоріжжя і Покровськ, розташований за 40 кілометрів від лінії фронту. І ми обов’язково повинні підтримувати підрозділи, які захищають ці міста”, – сказав Мироненко.

При цьому він уточнив, що працівникам компанії виплачують підвищену премію, яка досягає 20-50% від окладу, а з 1 травня підвищили зарплату – до 20% залежно від спеціальності.

Операційний директор «Метінвесту» зазначив, що у 2024 році в обладнання та робочі майданчики планується вкласти $320 млн капітальних і близько $350 млн операційних інвестицій.

«Це інвестиції, спрямовані на підтримку нашого обладнання: ремонти доменних печей і агломашин, утримання обладнання гірничо-збагачувальних комбінатів і розвиток шахтоуправління в Покровську», – пояснив топ-менеджер.

За його словами, зараз компанія завантажена на 65%-70% від потужності. «І ми чітко розуміємо: коли завершаться бойові дії, буде повністю відновлена інфраструктура, нам потрібно буде розганятися – за рахунок людей і обладнання», – сказав СОО.

Мироненко додав, що на гуманітарну та військову підтримку України з початку повномасштабної війни компанія вже виділила понад 6 млрд грн. А зараз «Метінвест» щомісяця спрямовує близько 200 млн грн на зведення фортифікацій і підтримку бригад – від Дніпра до Донецька.

«У нас є чітка стратегія розвитку українських і зарубіжних підприємств. Зараз дуже важко вмовити банки на фінансування якихось проєктів в Україні. Повний перехід українських підприємств на зелену металургію протягом 10 років після завершення війни ми оцінюємо в близько $9 млрд”, – уточнив операційний директор.

Він також повідомив, що самостійно компанія не зможе реалізувати такий проєкт і потребує залучення зовнішнього фінансування. Оскільки зараз така опція неможлива, «Метінвест» розглядає спільний з компанією Danieli проєкт з будівництва метзаводу в Італії, суму інвестицій у який оцінюють у близько $2 млрд. Це будуть переважно позики і кредити, а також частково власні кошти партнерів.

«Від реалізації такого проекту українська економіка тільки виграє. Адже ми вироблятимемо енергоефективну зелену сталь з дуже низькою собівартістю, тому що володіємо власним ресурсом – залізною рудою в Кривому Розі. І з цього погляду ми вважаємо, що українсько-італійське спільне виробництво буде набагато ефективнішим, ніж розташоване тільки в Європі, і зможе гідно конкурувати з європейськими виробниками”, – упевнений Мироненко.

СОО Метінвесту також зазначив, що зараз на роботі компанії негативно позначається мобілізація персоналу, адже кожен шостий працівник служить у ЗСУ. «Це великий виклик у відносинах із державою. І це більше впливає на нашу діяльність зараз, ніж якісь господарські спори”, – констатував топ-менеджер.

При цьому він підкреслив, що «Метінвест» закуповує для ЗСУ обладнання, дрони, РЕБи тощо. Також є дві власні розробки, які група вже кодифікувала і сертифікувала в Міноборони, і зараз буде виходити на офіційні поставки. Це укриття з хвилястої сталі та протимінні трали, які встановлюються на танки.

ССО уточнив, що укриття, які виробляє «Метінвест», удвічі дешевші за ті, що закуповує країна зараз, щодо мінних тралів ситуація приблизно така сама.

«Друге, що ми робимо, – це противодронні укриття для техніки. Наприклад, Abrams, які зараз воюють на Донецькому напрямку, повністю будуть покриті нашими противодронними сітками, і це посилить їхній захист. Також ми розробляємо і вже встановлюємо такі укриття на танки Т-64 і Т-72 радянського зразка. І ще є дуже багато речей, які ми робимо, щоб наші воїни почувалися захищеними”, – резюмував Мироненко.

«Метінвест» є вертикально інтегрованою групою з видобувних і металургійних підприємств. Його підприємства розташовані в Україні – в Донецькій, Луганській, Запорізькій і Дніпропетровській областях, а також у країнах Європи.

Основними акціонерами холдингу є група «СКМ» (71,24%) і «Смарт-холдинг» (23,76%), які спільно керують ним. ТОВ «Метінвест Холдинг» – керуюча компанія групи «Метінвест».

, , , , ,