Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

Данія інвестує 7,2 млн євро у відновлення інфраструктури водопостачання в Миколаєві

13 Вересня , 2024  

Міжнародна корпорація НЕФКО (NEFCO, Nordic Environment Finance Corporation) за виділені Міністерством закордонних справ Данії EUR7,2 млн розпочинає реалізацію проєкту реконструкції системи водопостачання Корабельного району Миколаєва, повідомила пресслужба НЕФКО.
НЕФКО і міська адміністрація Миколаєва уклали нову грантову угоду про реконструкцію системи водопостачання Корабельного району, обраного як пілотний. Загалом на реалізацію проєкту, а також технічну допомогу через Міністерство закордонних справ Данії виділено EUR7,2 млн.
Як повідомлялося, практично 2,5 року після руйнування магістрального водопроводу у квітні 2022 року система водопостачання Миколаєва не працює. Жителі Миколаєва залежать від аварійного водопостачання, яке забезпечується переважно вантажівками і доповнюється опрісненням солоної води з Дніпровсько-Бузького лиману, а також пробуреними новими свердловинами. Багато громадян змушені брати воду для щоденних потреб із централізованих аварійних пунктів водопостачання.
Для реалізації демонстраційного проєкту відновлення та реконструкції всієї системи водопостачання Миколаєва було обрано густонаселений Корабельний район міста, в якому витоки води сягають 40%. Мета цього проєкту – зменшити втрати води та підвищити енергоефективність процесів водорозподілу шляхом виявлення витоків води, покращення ефективності водопостачання та створення стійкої підстави для подальшого розвитку системи прісного водопостачання в Миколаєві. Буде встановлено нові колодязі та замінено труби.
Раніше міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” повідомляв, що спільно з французькою компанією Egis уже розроблено ТЕО забезпечення водопостачання всього міста, перший із трьох етапів реалізації може становити близько EUR130 млн, і місто шукає джерела фінансування – “і державні кошти, і донорські”. І як приклад наводив виділений Данією навесні 2024 року грант – до 40 млн данських крон (приблизно EUR5,36 млн) через програму сталого фінансування інфраструктури Danida Sustainable Infrastructure Finance (DSIF).
Цей проєкт теж реалізується в Корабельному районі, йдеться про заміну близько 11 км труб, що становить близько 8% загальної протяжності мережі в районі; встановлення 55 головних лічильників із дистанційним збором даних у багатоповерхових будинках; заміну насосів на трьох водонапірних насосних станціях. Наразі цей проєкт перебуває у стадії закупівель, а оголошення тендеру очікується у вересні.

, , , ,